Dupa o lunga perioada i care autoritatile nu au vrut sa auda solicitarile actionarilor minoritari, la sfirsitul anului trecut, cabinetul Isarescu a aprobat OG nr. 229/2000. Asa cum sustin membrii Asociatiei Actionarilor din Rominia (AAR), efectele ordonantei s-au resimtit imediat i piata de capital. Concret, atit volumul tranzactiilor, cit si valoarea actiunilor au iregistrat cresteri i ultimele doua luni. Aceste cresteri sunt puse de operatorii din piata de capital pe seama perioadei de referinta pentru acordarea dividendelor la companiile cu profit. Micii investitori au devenit mai interesati de titlurile cotate, deoarece OG nr. 229 precizeaza ca plata dividendelor se face i termen de maximum 60 de zile de la data desfasurarii Adunarii Generale a Actionarilor. Pina la aparitia ordonantei, plata dividendelor nu avea un termen limita decit i cazul companiilor unde acest lucru era prevazut i statut. O mare parte din companiile cotate aveau restante la plata dividendelor din anii anteriori.
Acest cadou oferit de cabinetul Isarescu actionarilor minoritari cu putin timp iainte de a parasi Palatul Victoria nu este isa suficient pentru a scoate din inertie piata de capital. Daca primele doua luni de aplicare a ordonantei s-au suprapus cu datele de referinta pentru acordarea dividendelor, o data cu venirea primaverii, interesul micilor investitori pentru titlurile cotate se va topi. Practic vor ramine i ring eternii rivali: pe de o parte, investitorii strategici (i cazul companiilor cu capital majoritar de stat, chiar statul romin), i timp ce cealalta tabara va fi formata din reprezentantii fondurilor de investitii si o mina de alti actionari, care ica mai spera itr-o crestere economica.
Privita din acest punct de vedere, conjunctura nu este chiar atit de favorabila, cum lasa sa se iteleaga AAR. Ordonanta nr. 229 este itr-adevar un punct cistigat de fondurile de investitii i fata actionarilor majoritari, dar nu este suficienta pentru atragerea investitorilor de portofoliu. Asa cum sustin majoritatea brokerilor, este necesara completarea legislatiei cu o lege care sa includa accesul la informatie iainte de a deveni actionar la o companie, pentru a sti ica de la iceput i ce investesti. Mai mult, actionarii majoritari pregatesc o contraofensiva care are la baza prevederi din Codul comercial, prin care pot mentine confidentialitatea unor tranzactii si contracte icheiate de companie cu terti. Aceste prevederi sunt agreate si de reprezentantii societatilor de investitii financiare, care i multe cazuri au evitat sa faca publice informatii legate de activitatea proprie. Ceea ce iseamna ca tabara investitorilor minoritari poate fi usor fragmentata de actionarii majoritari, avind i vedere faptul ca orice lege (inclusiv Codul comercial) are putere mai mare decit Ordonanta nr. 229.