Surpriză neplăcută pentru bucureştenii care au avut de mers cu metroul vineri dimineaţă. Un protest spontan al sindicaliştilor a blocat circulaţia garniturilor.

Sindicaliştii Metrorex au coborât pe linia de rulare a staţiei Piaţa Unirii

Mai exact, sindicaliştii au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, împiedicând astfel pornirea la timp a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex. Compania arată că, din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune.

Deşi afirmă că au o listă de revendicări, sindicaliştii au refuzat orice dialog, mai transmite Metrorex. Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi scandează ”Demisia!”. Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, deţinute de firma sindicatului.

”În dimineaţa zilei de 26 martie, reprezentanţi ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare,şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex”, se arată în comunicatul oficial al Metrorex.

„Nu putem menţine tăcerea în faţa nedreptăţii”, este mesajul sindicaliştilor

Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii, susţine Metrorex.

”Din cauza acţiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranţa membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri. Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni”, precizează compania.

Sindicaliştii au postat mai multe imagini pe pagina de Facebook a sindicatului, alături de mesajul: ”Noi toţi am ales să ne apărăm drepturile, pentru că nu putem menţine tăcerea în faţa nedreptăţii”.

Nereguli grave descoperite la Metrorex

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale, scrie news.ro.

Mai grav este că toate spaţiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU, se arată în raportul Corpului de Control făcut public la începutul acestei luni. Unele îngreunează accesul la hidranţi, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgenţă.

”Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficienţe, dar ele nu au fost remediate”, preciza Cătălin Drulă.

Sporuri abuzive şi facturi achitate fără contract

În 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, se mai arată în raport. Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou – USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens. Astfel, Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a propus sesizarea organelor de urmărire penală

Mai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Corpul de control arată totodată că se impune efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a determina firma Spectacular OOH&Printing „să elibereze spaţiile ocupate în prezent abuziv”.

O altă neregulă este că ultima inventariere a spaţiilor din metrou a fost făcută în anul 2018.

Prin raportul Corpului de Control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte „in rem” şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Sursa foto: Facebook, Unitatea – Sindicatul Liber Din Metrou