În ceea ce priveşte gestionarea cazurilor românilor care se întorc în ţară din Italia, premierul susține că este mai complicat atunci când aceştia vin cu maşina personală.

“Într-o astfel de situaţie, contează foarte mult responsabilitatea individuală. Din cauza asta fac un apel către oameni să nu facă aşa cum s-a făcut în satul Sadova, că au venit unii fără să spună nimic. Noroc că i-am identificat”, a subliniat Orban.

Premierul a atras atenția că în localităţile “închise” în Italia, din cauza virusului există aproximativ 8.000 de români.

“În tot arealul regiunii avem aproximativ 200.000 de români. Din cauza asta, în raport cu alte ţări, România are un risc mai mare şi trebuie să o spunem în mod onest, pentru că avem foarte mulţi români şi normal că există o mişcare. Se duc români din ţară în Italia, la rude. Şi aici fac un apel către românii din ţară să evite deplasările în zonele cu risc de contaminare. Orice deplasare nenecesară să fie evitată”, a adăugat premierul.

Respectarea deciziilor din Italia

Orban a susținut de asemenea că le-a solicitat cetăţenilor români să respecte toate deciziile şi toate recomandările care provin din partea autorităților italiene.

“Sunt unii care pleacă pur şi simplu de frica virusului, că au intrat în panică acolo şi îşi imaginează că dacă vin în România sunt oarecum puşi la adăpost. Riscă să pună în pericol prietenii, rudele, familiile, toţi cei cu care intră în contact, dacă au fost într-o zonă în care a existat risc de contaminare cu coronavirus”, a mai spus Ludovic Orban.