Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat, luni, că toate ipotezele avansate în raportul privind originile COVID-19 merită analizate mai în profunzime. Aceasta este o primă reacţie la acest document din care AFP a obţinut o copie, relatează AFP.

“Toate ipotezele sunt pe masă şi merită analize suplimentare şi mai complexe decât am văzut până acum”, a spus directorul OMS la Geneva. El a dat aceste detalii în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul german al cooperării, Gerd Müller. Acesta a precizat că documentul, care favorizează ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar între liliac şi om şi care consideră “extrem de improbabilă” pista unei scăpări dintr-un laborator, va fi făcut public marţi.

COVID, scăpat din laborator?

Această ultimă ipoteză, conform căreia COVID a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China de unde a pornit pandemia, a fost apărată de fosta administraţie americană a lui Donald Trump, iar duminică, într-un interviu pentru CNN, de fostul şef al principalei agenţii de sănătate publică din SUA.

În schimb, cei 17 experţi internaţionali mandataţi de OMS şi cei 17 colegi ai lor chinezi consideră că acest scenariu este “extrem de improbabil”. Ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar este calificată drept “probabilă sau foarte probabilă”. Echipa de cercetători evocă de asemenea ca posibilă o transmitere directă de la liliac la om, precum şi prin carne congelată.

Raportul a fost înaintat duminică statelor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, ai cărei experţi în sănătate publică vor fi informaţi în avans marţi, a explicat şeful Organizației Mondiale a Sănătății. Raportul va fi făcut apoi public şi va fi urmat de o conferinţă de presă a autorilor. “Vom citi raportul şi îl vom dezbate, vom analiza şi vom discuta etapele viitoare cu ţările membre”, a subliniat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.