Sprijinite de Statele Unite, Germania şi Franţa insistă pentru crearea unui nou tratat UE până în martie, care să conţină norme mai stricte.

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat că Banca Centrală a SUA nu intenţionează să-i ofere bani Fondului Monetar Internaţional pentru a ajuta ţările cu probleme.

Într-un raport obţinut de presa internaţională, Van Rumpuy propune un plan care vizează o fiscalitate compactă, dar fără organizarea unui referendum în toate ţările membre zonei euro. În proiectul citat de BBC se arată că reforme fiscale mai stricte pot fi adoptate pur şi simplu prin modificarea unui protocol – o procedură care are nevoie de consens naţional, dar nu necesită modificări substanţiale la tratatele UE. Astfel, va fi accelerată implementarea reformelor şi ar elimina orice complicaţii politice, este de părere preşedintele Consiliului European.

Raportul punctează următoarele aspecte:

Deficitul bugetar al fiecărui membru din zona euro nu trebuie să depăşească 3% din PIB, iar datoria naţională trebuie să fie sub 60%.
– În legislaţia naţională ar trebui să existe o "regulă de aur" pentru a garanta un buget echilibrat pe termen mediu şi lung.

Fondului european de salvare ar trebui să i se acorde o licenţă bancară pentru a se putea împrumuta direct de la Banca Centrală Europeană.

Comisia Europeană să aibă competenţa de a impune măsuri de austeritate în mod automat în ţările care necesită planuri de salvare.

Cu toate acestea, Van Rompuy recunoaşte că reformele mai ambiţioase ar necesita, în cele din urmă, o schimbare în tratatele UE.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel insistă pentru adoptarea unor măsuri mai dure, iar în situaţia în care cele 27 de state membre UE nu cad de acord, Paris şi Berlin sunt gata să elaboreze un tratat pentru cei 17 membri ai zonei euro, care ar fi deschis şi altor membri ai UE.

O astfel de mişcare i-ar putea crea Marii Britanii – membră UE care nu face parte din zona euro – un sentiment de izolare. Premierul britanic David Cameron a declarat că nu va semna un nou tratat fără a obţine garanţii privind protejarea intereselor financiare ale Londrei şi rolul Marii Britanii pe piaţa unică europeană.

Însă profunzimea crizei din zona euro este atât de mare, încât principala prioritate nu este solidaritatea UE, ci restabilirea încrederii pieţei cu orice preţ, remarcă BBC.