Der Spiegel notează, fără a cita nicio sursă, că Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schauble l-au sunat amândoi săptămâna trecută pe preşedintele BCE pentru a-i oferi explicaţii în legătură cu comentariile pe care le-a făcut într-un discurs la 22 august la Jackson Hole, Wyoming (SUA).

Oficialii germani nu au putut fi contactaţi până în prezent pentru a comenta asupra articolului din Der Spiegel.
Cu ocazia unei conferinţe a guvernatorilor băncilor centrale, Draghi a spus că BCE este gata să-şi ajusteze politica monetară pentru a juca un rol mai mare în stimularea creşterii economice.

Potrivit Der Spiegel, Merkel a vrut să ştie dacă BCE a decis să schimbe direcţia de la austeritatea fiscală în zona euro, aşa cum a fost aceasta susţinută de Germania, printre alte ţări.

Publicaţia germană scrie că Draghi şi-a apărat discursul din SUA, care a fost interpretat în sensul că BCE, reducând rata dobânzii la niveluri record şi injectând bani în economie pentru a sprijini relansarea, vede acum în stimulentele fiscale un mijloc de a stimula creşterea şi facilita reformele.

Wolfgang Schauble a delarat săptămâna trecută că el este de părere că afirmaţiile lui Draghi au fost 'suprainterpretate'.

Premierul italian Matteor Renzi a iniţiat un apel, cu susţinerea Franţei, pentru ca atenţia să fie concentrată mai puţin pe austeritate şi să se permită o marjă mai mare de manevră în cadrul regulilor bugetare în Uniunea Europeană.AGERPRES