Primarul general Gabriela Firea a anunţat, de cur]nd, că asocierea Otokar Europe SA – Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi a câştigat licitaţia privind achiziţia celor 400 de autobuze euro 6 care vor face parte din parcul auto al RATB.

Ea a spus că, după depăşirea perioadei pentru eventualele contestaţii, vor fi demarate discuţii cu câştigătorul licitaţiei, pentru stabilirea unui grafic de livrare a autobuzelor.

În cadrul procedurii de licitaţie au fost depuse patru oferte: Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, Man Truck & Bus AG, Mercedes Benz România SRL şi asocierea Otokar Europe SA – Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi.

 

Citește și Miliardarii turci care vor livra Bucureștiului 400 de autobuze

Valoarea achiziţiei este de 100 de milioane de euro, reprezentând 250.000 de euro plus TVA pentru fiecare autobuz.

„Conform cerinţelor din caietul de sarcini, autobuzele dispun de toate facilităţile necesare unui transport public civilizat, la standarde europene. Sunt dotate toate cu instalaţii de aer condiţionat, cu încălzire şi ventilaţie. Sunt dotate cu un sistem modern de informare a călătorilor, acces facil pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv rampă specială pentru accesul persoanelor cu fotolii rulante. Aceste autobuze dispun de supraveghere video, atât la interior cât şi la exterior. Computerul de bord asigură integrarea autobuzelor în sistemul de monitorizare a circulaţiei şi dispecerizare, sistem de taxare modern, cu validatoare în dreptul fiecărei uşi de acces, iar datele sunt transmise prin instalaţia radio la dispecerat”, a precizat primarul general al Capitalei.

„Noi ne dorim ca în următoarele 12 luni să vină 300 de autobuze în Bucureşti, prima livrare urmând să aibă loc în această vară. (…) În prima fază, aceste autobuze noi vor înlocui autobuzele care sunt acum într-o stare tehnică deficitară”, a arătat edilul general.

Gabriela Firea a mai anunţat că PMB se pregăteşte pentru achiziţia altor 400 de autobuze euro 6, pentru a putea înlocui tot parcul auto al regiei de transport. Ea a precizat că, potrivit specialiştilor, pentru asigurarea unui transport în comun predictibil ar fi necesare 1.500 de autobuze.

„Fondată în 1963, compania Otokar produce autobuze pentru transportul public, autocare, semiremorci, pentru transport şi logistică, precum şi pentru industrie, vehicule off road 4×4 şi vehicule blindate pentru industria de apărare. În afara pieţei turce, unde este de şase ani lider de necontestat în furnizarea de autobuze, Otokar a mai furnizat autovehicule de transport călători pentru numeroase ţări europene şi a avut contracte în Spania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Franţa, Malta”, a susţinut Gabriela Firea.

Ea a dat asigurări că bugetul Capitalei pentru acest an prevede suma necesară achiziţiei.

 

Primarul general a afirmat că între data depunerii ofertelor, 10 noiembrie 2017, şi data finalizării evaluării ofertelor, comisia a analizat în şedinţe cu o durată cumulată de 540 de ore un număr de aproximativ 12.000 de pagini, făcând parte din documentaţia depusă. În cadrul evaluării, oferta tehnică a avut o pondere de 50%, iar oferta financiară a reprezentat 50%.

Citește și Miliardarii turci care vor livra Bucureștiului 400 de autobuze