,,Semnarea acestui document  marchează dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Coreea de Sud”

”Prin Memorandumul semnat, astăzi, de Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa şi Autoritatea Portului sud-coreean Busan, România are şansa să fie prezentă pe marile pieţe asiatice! Semnarea acestui document marchează dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Coreea de Sud în contextul vizitei la Bucureşti a premierului sud-coreean, Han Duck-soo”, a scris, miercuri, pe Facebook, Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu a precizat că Portul Busan este cel de-al cincilea cel mai tranzitat port după tonajul de marfă din lume şi cel mai mare port de transbordare din Asia de Nord- Est.

”Cele două autorităţi portuare vor coopera în domeniul serviciului portuar şi al infrastructurii portuare şi vor încuraja dezvoltarea traficului de mărfuri între Portul Constanţa şi Portul Busan, pentru toate tipurile de marfă, dezvoltarea transportului Ro-Ro şi al transportului de persoane”, a mai transmis ministrul.

Potrivit Biroului de presă al Ministerului Transporturilor, cu ocazia acestei vizite a avut loc și ceremonia de acordare a două granturi din CEF (Connecting Europe Facility).

Cele doua granturi sunt :
1.Modernizarea infrastructurii feroviare din portul Constanța – Etapa I, Valu lui Traian Beneficiar CNCF CFR S.A. Grant acordat în valoare de 43.500.000 EURO.
2. Proiectarea și construirea podului rutier Ungheni, beneficiar : COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA. Grant acordat în valoare de 16.480.000 EURO.

Sorin Grindeanu, despre investițiile de 139 milioane de euro pentru infrastructura din Dobrogea

Aceste investiții vizează creșterea capacității operaționale și fizice a Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu” și decongestionarea traficului rutier greu și dezvoltarea operatorilor privați din Portul Constanța.

„Şase noi contracte de investiţii cu finanţare prin POIM! 139 de milioane vor fi folosite pentru proiecte menite să dezvolte infrastructura din #Dobrogea. Unul dintre aceste contracte presupune investiţii de 45,89 milioane de euro pentru creşterea capacităţii operaţionale şi fizice a #Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” #Constanţa.

Astfel va fi modernizat actualul terminal de pasageri şi va fi implementat conceptul de nod de tranzit în cadrul aeroportului, pentru facilitarea legăturilor între zboruri cu diverse destinaţii”, a scris Ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.

Alte două contracte în valoare totală de 4 milioane de euro vor contribui la decongestionarea traficului rutier greu în Portul Constanţa. Banii vor fi folosiţi pentru construirea unui drum de acces cu o lungime de 2,23 km şi a două parcări (cu o suprafaţă cumulată de peste 21.000 de metri pătraţi) în zona cheului fluvio-maritim şi în zona de Sud a Portului Constanţa.

Şi pentru dezvoltarea operatorilor privaţi din Portul Constanţa au fost semnate trei contracte de finanţare prin POIM: 53,68 milioane de euro sunt alocaţi pentru construcţia unui Terminal Multimodal cu platformă portuară; 8,19 milioane de euro vor fi folosite pentru dezvoltarea unor facilităţi de operare a containerelor şi a mărfurilor; 26,58 milioane de euro vor finanţa construcţia unui terminal de produse petroliere.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, fondurile provin din alocarea suplimentară de 450 de milioane de euro pe care Ministerul Transporturilor a solicitat-o pentru POIM după atragerea întregii alocări din cadrul acestui program european.