Ataşatul militar al României din Mexic a solicitat aprobarea Guvernului pentru a-şi cumpăra o maşină mai scumpă.

Totul este conţinut într-un memorandum guvernamental, care, deşi nu are un caracter secret, nu a fost publicat pe site-ul Guvernului României.

Autoturism de reprezentare” de cel puţin 18.000 de euro

Memorandumul a fost înaintat de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi se referă la achiziţionarea unui „autoturism de reprezentare” pentru dotarea biroului ataşatului militar al României în Ciudad de Mexico, capitala Mexicului, potrivit newsweek.ro.

Ataşatul militar are nevoie de aprobare prin intermediul acestui memorandum pentru că este vorba despre achiziţionarea unui autoturism care costă mai mult de 18.000 de euro (adică peste 21.400 de dolari) şi are o capacitate cilindrică de peste 1600 cmc.

Documentul înaintat de ministrul Apărării urmează să fie dezbătut şi eventual aprobat în şedinţă de Guvern, cu toate că memorandumul nu precizează exact cât de scumpă urmează să fie respectiva maşină şi de ce este nevoie de achiziţionarea ei. Este menţionat doar că ataşatul militar în Ciudad de Mexico contribuie “activ” la promovarea intereselor naționale.

Numele ataşatului militar în cauză nu se regăseşte nici pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, nici pe cel al Ministerului Apărării, cu toate că aceste persoane au statut diplomatic, iar numele și activitatea lor sunt întotdeauna cunoscute țării gazdă.

Mexic, pe locul 3 la nivel mondial după decesele provocate de COVID-19

În altă ordine de idei, Mexicul, ţară care se află pe locul 3 la nivel mondial în topul deceselor cauzate de COVID-19 (aproximativ 206.000 de persoane, potrivit Worldometers.info) şi pe locul 14 când vine vorba despre infectări (circa 2,26 milioane de cazuri), încearcă să se asigure că acordurile privind livrările de vaccinuri vor fi onorate.

Pentru asta, ministrul mexican al Afacerilor Externe, Marcelo Ebrard, a declarat marţi că plănuieşte să întreprindă vizite în Rusia şi China. Ebrard a anunţat aceste vizite în timpul unei conferinţe de presă periodice a guvernului, alături de preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador. Ministrul a mai spus că datele exacte când vor avea loc aceste vizite urmează să fie precizate, dar că intenţionează să le facă „foarte curând”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că aşteaptă să fie vaccinat împotriva COVID-19 în următoarele 15-20 de zile, scrie Agerpres.

Cu o zi înainte, Obrador a afirmat că nu se va vaccina prea curând împotriva COVID-19, deşi unii medici i-au recomandat acest lucru, deoarece are suficienţi anticorpi după ce a suferit de această boală în ultima săptămână din ianaurie şi începutul lui februarie.