Victor Alistar, membru al CSM, a declarat marți la Antena 3 că anunțul ministrului Justiției, Stelian Ion, privind desființarea prin lege a SIIJ este „pripit”.

„Înseamnă un anunț pripit. Când spun pripit mă refer la faptul că ministrul Justiției nu a înțeles că nu poți să te duci mai departe pe modificarea legilor privind Justiția fără să ai garanțiile din principiul neregresiunii așa cum l-a statuat Curtea de Justiție a Uniunii Europene. SIIJ poate fi desființată numai dacă, și doar în condițiile în care s-ar asigura aceleași condiții anterioare modificării legislative, ceea ce domnul ministru nu a propus”, a declarat Victor Alistar, reprezentantul societății civile din CSM.

Stelian Ion: Am criticat de la început această Secție

Criticile vin în contextul în care ministrul Justiţiei a afirmat că SIIJ şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea. Acesta consideră că desfiinţarea acesteia nu înseamnă, însă, că magistraţii nu vor răspunde în viitor pentru eventualele lor fapte penale.

„Sunt multe priorităţi, una se referă la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, Secţia specială. Avem foarte multe argumente în acest sens (…) Trăgând linie, consider cu tărie că această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea, pentru că eu, personal, colegii mei, au fost mulţi magistraţi, de asemenea, şi unele entităţi internaţionale, am criticat de la bun început această Secţie, însă Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie avea marea şansă să dovedească contrariul, că este o secţie eficientă, că poate face lucruri astfel încât să servească intenţiilor declarate.

Tragem linie şi vedem apeluri, căi de atac retrase în dosare foarte controversate, în mod nejustificat. Vedem 6 rechizitorii doar, în decurs de 2 ani de zile, de unde se voia o secţie care să intre în forţă. Au dat 1.067 casări, 6 declinări”,a declarat, marţi seară, la B 1 TV, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, potrivit news.ro.