PNL dorește sporirea siguranței pentru copii în mediul online

Proiectul susținut de PNL a fost prezentat de către președintele Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL), Nicoleta Pauliuc. Prezentarea a avut loc în cadrul Școlii de vară a Organizației. Inițiativa presupune securizarea mediului online pentru copii.

Nicoleta Pauliuc spune că proiectul răspunde unor solicitări importante venite din societate. Un număr tot mai mare de părinți sunt îngrijorați de episoadele tragice din ultima perioadă în care sunt implicați copii. Presa anunță tot mai des cazuri de violență, consum de droguri și bullying în rândul copiilor.

Potrivit PNL, proiectul se află în prezent în etapa dezbaterii publice. Reprezentanta PNL, care este și inițiatoarea proiectului, dorește un proces de consulare consistent. Ea menționează că nu vrea ca legislația să fie adoptată pe repede-înainte.

Acordul parental va fi obligatoriu pentru crearea unui cont pe o reţea de socializare

Prin proiectul PNL se dorește ca minorii cu vârste mai mici de 16 ani să nu își poată face conturi pe rețelele de socializare fără acordul parental.

Același proiect prevede și ca furnizorii de servicii online oferite pe aceste platforme de socializare să adapteze conținutul oferit copiilor în funcție de vârsta lor. Mai precis, se dorește implementarea unor filtre de securitate pentru ca minorii să nu mai poată face subiectul reclamelor la produse care nu sunt potrivit pentru vârsta lor.

Controlul parental și reglementarea platformelor de social media sunt menite să abordeze mai multe probleme grave în societate, cum ar fi dependența de internet și efectele psihologice negative asociate, activitățile infracționale online și comportamentele riscante determinate de dorința de validare socială. Aceste legi există deja în anumite țări, printre care amintim Franța și SUA.

Un sondaj al Organizației Salvați Copiii dezvăluie că aproximativ o treime dintre copiii participanți au fost expuși conținutului cu nuditate pe Internet. Un procent de 20% dintre respondenți au fost solicitați să trimită imagini cu ei înșiși nud. Peste o treime dintre acești copii au fost jigniți sau deranjați de către alte persoane în mediul online.

Totodată, studiul arată că foarte puțini au și reacționat la astfel de situații. Mai mult de trei sferturi dintre copiii implicați în sondaj petrec cel puțin patru ore online, potrivit studiului citat de edupedu.ro.