mEDICUL a declarat că, pentru a face faţă provocării pandemiei de coronavirus, este nevoie inclusiv de sănătate mentală, adăugând că oamenii vor „ieşi alţii din acest fenomen” şi va fi „o revoluţie în plan mental”.

„Avem nevoie inclusiv de o sănătate mentală pentru a face faţă acestei provocări. (…) Aş vrea să nu se tragă sirena panicii. Este în aceste momente o mare eroare. Aş vrea să instaurez starea de calm. (…) Lumea se schimbă. Cu siguranţă, vom fi alţii după fenomenul COVID-19, vom ieşi alţii din acest fenomen, va fi o revoluţie în plan mental’, a explicat el, într-un interviu publicat pe pagina de Facebook a instituţiei medicale.

Răspândirea virusului poate fi încetinită

Medicul vine și cu vești încurajatoare. În opinia sa, răspândirea virusului, care are un grad de „infecţiozitate uluitoare”, poate fi încetinită.

„De astă dată, ne confruntăm cu un virus care are o infecţiozitate uluitoare şi care, cu siguranţă, ne surprinde pe zi ce trece. Poate a fost chiar un pic subevaluat la începuturi, însă, până la urmă, lumea medicală i-a acordat atenţia pe care o merita. Sunt convins că de astă dată nu vom putea să stopăm neapărat infecţia, are o amploare uluitoare şi pe modele matematice încă nu am atins apogeul, noi suntem cam cu 21 de zile în spatele Italiei, iar acolo apogeul este estimat pentru 25-26 martie”, a spus doctorul, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că e convins de faptul că acest fenomen poate fi încetinit.

„Eu sunt convins că noi putem să încetinim acest fenomen, astfel încât în viitor să poată să acţioneze vaccinul antiviral şi sunt demersuri făcute în mai multe ţări, în SUA, Canada, China, Australia pentru obţinerea unui astfel de vaccin, care cred că ar putea să fie soluţia terapeutică salvatoare, pe de o parte. (…) Sunt convins că vom putea utiliza off label terapii, remdesivirul, famipiravirul pot să constituie astfel de terapii şi hidroxiclorochina. (…) Trebuie să tragem de timp până când vom obţine un vaccin eficient” a susţinut medicul militar.

Măsurile trebuie respectate

De asemenea, potrivit acestuia, este foarte important ca măsurile împotriva răspândirii virusului să fie respectate cu strictețe.

„Astfel de măsuri sunt impopulare, dar, ţinând cont de exemplul Italiei în care astfel de măsuri au întârziat, eu cred că la noi măsurile, chiar dacă au fost cumva precoce şi chiar au devansat etapa, scenariul din momentul acela, au fost necesare. Este important ca astfel de măsuri să fie respectate”, a adăugat medicul Ion Ştefan.