De aceea, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate,
a lansat campania ”De profesie: medic în România”, care îşi propune să rezolve problema lipsei de personal medical. Obiectivul lor este creșterea numărului de medici în România de la 2,4 la 2,6 la 1.000 de locuitori, până în 2015.

Cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit țara din 2007 până în prezent, România are o rată a migrației doctorilor de 9% în timp ce media europeană este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști, iar media celorlalte țări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori.
Mai mult, studii derulate de FIC şi CMR realizate în 2011 și 2012 arată că 64% dintre studenții uneia dintre cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% dintre medici intenționează să părăsească ţara.
Județele cele mai afectate de lipsa medicilor specialiști sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, Călărași și Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomița (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) și Tulcea (cu 1,2
medici la 1.000 de locuitori).
De ce pleacă?

Motivele pentru care tinerii medici aleg să plece și să profeseze medicina în altă țară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultățile financiare și lipsa oportunităţilor de educație și perfecționare pe care le au în România, așa cum se arată într-un studiu realizat în 2012 de catre ISRA Center.
Conform studiului ”Condiția medicului în România” realizat de CMR în 2011, 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulțumiți de nivelul salarizării, iar 25,52% s-au declarat nemulțumiți. În același
timp, studiul arată că foarte mulțumiți de salariu sunt 0.30% dintre medicii români. Românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni, potrivit Eurostat 2012.
Unde s-au dus 3,5 mld lei?
Luând în considerare nevoile exprimate de cadrele medicale, campania ”De profesie: medic în România” își propune creșterea numărului de medici în țară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015. Acest obiectiv poate fi atins doar prin implicarea tuturor actorilor importanți din sistem. De aceea , FIC, prin Grupul de Lucru pentru Sănătate, propune crearea unei coaliții între mediul de afaceri și autorități pentru a genera un set de acțiuni care să contribuie la reducerea migrației medicilor și care să susțină reformarea sistemului de management al
resurselor umane din sistemul de sănătate.

"Din punct de vedere economic, consecinţa migraţiei forţei de muncă, mai ales în cazul cadrelor medicale, este pentru ţara exportatoare o reducere a potenţialului de creştere economică pe termen mediu şi lung. Suntem în discuţii pentru o decizie extraordinar de importantă pentru România, şi anume să ducem în subordinea universităţilor spitalele clinice, astfel încât acolo să se desfăşoare un proces integrat între pregătire, muncă şi realizarea actului medical", a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, pentru școlarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranți, statul român a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei. CMR suține că, din cauza migrației, în România există spitale care nu au nici măcar un medic specialist, fenomen unic în Europa

Citeşte şi: Ţara fără medici: trei motive pentru care personalul medical a emigrat în masă în ultimii ani