Românii dau buzna în farmacii

Așadar, o farmacistă din București spune că 10% dintre clienți au solicitat în ziua de luni, 28 februarie, iodură de potasiu. Lucrătoarea din farmacie spune că oamenii se tem de posibilitatea unui atac nuclear.

„Azi, ca niciodată, 10% din clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbiția iodului radioactiv în tiroidă”, a declarat o farmacistă din București pentru gandul.ro

De asemenea, aceasta a mai spus pentru sursa menționată că prețul medicamentului respectiv a crescut foarte mult în doar 24 de ore.

„O clientă mi-a spus că duminică se uitase pe internet și era 30 de lei un flacon cu iodură de potasiu, iar luni costa 70 de lei”, a explicat farmacista.

Iodura de potasiu și frica provocată de posibilitatea unui atac nuclear

În anul 1986, regimul comunist a început o campanie de distribuire a acestui medicament, mai ales în rândul copiilor, după teribilul accident de la Cernobîl. Recent, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora rușii ar fi bombardat o instalație de la Cernobîl și s-ar fi ridicat gradul de radiații în zonă.

Totuși, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat anterior că, potrivit unei notificări trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, centralele nucleare operaţionale de pe teritoriul țării  funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl.

O reacție în acest sens a venit și de la directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Acesta declara anterior că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

Totodată, el mai preciza că până acum nu se poate vorbi de pierderi sau distrugeri.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial.

Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.