Medicamentul este dezvoltat de o echipă de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, ca parte a procesului de fază II a tratamentului anti Covid.

Procesul de faza II a confirmat rezultatele fazei I, care a fost efectuată în Israel iarna trecută și în urma căreia 29 din 30 de pacienți în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile, relatează Jerusalem Post. „Până în prezent nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri”, a declarat profesorul Nadir Arber.

Procesul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți.

Arber și echipa sa au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul o studiază de 25 de ani, numită CD24, care este prezentă în mod natural în organism. Principala cauză a deteriorării clinice la cei infectați este supraactivarea sistemului imunitar. În cazul pacienților cu COVID-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni.

„Aceasta este exact problema pe care o vizează medicamentele noastre”, a spus el.

CD24 este o mică proteină, ancorată la membrana celulelor și servește multe funcții, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru „furtuna de citokine”.

Arber a subliniat că tratamentul lor, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar acest mecanism specific, ajutând la găsirea din nou a echilibrului corect.

Echipa este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.

Oricît de promițătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur până cînd rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacienților care primesc un placebo, a spus el.

Dacă rezultatele sunt confirmate, tratamentul poate fi disponibil relativ rapid și la un cost redus.