De regula, orice minune tine trei zile. Nu si la Bursa bucuresteana, unde valoarea de 18,2 miliarde lei de marti a fost doar un foc de paie care s-a stins pana a doua zi. Tranzactiile au fost reduse din prima si pana in ultima zi a saptamanii.
Brokerii spun ca, din cele 3,8 milioane de actiuni Terapia tranzactionate pe 20 aprilie, au fost trei pachete de 1,8 milioane titluri, 1,5 milioane, respectiv 219.000 titluri vandute toate la 4.150 lei/actiune. Surse apropiate pietei de capital afirma ca PAS Terapia a vandut aceste actiuni, iar cumparatorul principal a fost Romanian Investment Company Cyprus (care si-a majorat astfel participarea in companie de la aproximativ 8%, la 10,41%).
Traderii apreciaza ca interesul fondurilor straine prezente inca pe piata de capital pentru industria producatoare de medicamente s-a manifestat si prin achizitionarea a doua pachete de 124.000 titluri Sicomed, tranzactii realizate la 1.450 lei/actiune.
Actiunile Oltchim au fost foarte cautate de investitori. Atat vineri 16, cat si marti, 20 aprilie, s-au tranzactionat peste patru milioane titluri. Dintre acestea, vineri a fost transferat un pachet de 3,9 miloane actiuni, iar marti, doua pachete de 3,8 milioane, respectiv 300.000 actiuni. Toate tranzactiile au fost realizate la un pret de 250 lei/actiune. Brokerii cred ca un fond de investitii si-a incheiat lichidarea pozitiei pe Oltchim, in timp ce cumparatorii ar putea fi investitori de portofoliu, posibili actionari importanti ai companiei.
Valorile mobiliare Ciprom au revenit in atentia investitorilor. Astfel, s-au inregistrat tranzactii intre 40 si 100.000 titluri. Traderii apreciaza ca si in acest caz se poate vorbi de o lichidare de portofoliu.
Luxten Lighting a lansat o oferta publica de cumparare la 27.000 lei/ actiune pentru un pachet de 290.190 titluri, reprezentand 14,35% din capitalul social al societatii AEM Timisoara.
In doar doua zile de tranzactionare, cotatiile acestor titluri s-au apreciat cu 1.000 lei, depasind astfel valoarea nominala de 25.000 lei/actiune. Luxten (care detine peste 85% din actiuni) incearca astfel sa acumuleze pachetul integral al societatii timisorene.
Analistii cred ca va urma retragerea companiei de la cota Bursei.     

Bogdan Calina