Profesorul Cauda susține că „Atât timp cât există un singur caz de COVID-19 în jur, riscul există”. Într-un interviu extins acordat cotidianului italian Il Giornale, Cauda nu se arată deloc optimist în ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, în lipsa unui vaccin.

Reporter: Domnule Profesor Cauda, este îngrijorătoare reapariția cazurilor în China: Beijingul este din nou izolat.

Roberto Cauda: Atenție: riscul de noi infecții este același ca în urmă cu o săptămână. Astăzi nu este mai mare datorită situației care se schimbă în China. Problema nu a fost și nu este rezolvată. Și nu există motivații științifice pentru a crede că infecțiile au pornit din nou de la Wuhan. Știm, însă, că în zonele cele mai dens populate, circulația virusului este favorizată. S-ar putea întâmpla și aici.

Reporter: La ce ne putem aștepta?

”Virusul este încă în circulație și este subtil”

Roberto Cauda: Virusul este încă în circulație și este subtil, deoarece este transmis prin aer, și de către asimptomatici, care reprezintă aproximativ 45% din numărul celor infectați. Nu putem exclude posibilitatea unor noi focare.

Reporter: În ultimele zile, două noi focare de la Roma au provocat îngrijorare, în special cel din San Raffaele alla Pisana.

Roberto Cauda: Sunt sub control, după cum a confirmat și consilierul pentru sănătate, Alessio D’Amato. Sunt demonstrația că sunt imposibil de prevăzut, dar este posibil să fie limitate prompt. Focarele nu sunt previzibile cu un virus transmis prin aer, dar acțiunea instituțiilor sanitare trebuie să fie imediată: identificare, izolare, urmărire. La nivel individual, mască și prudență.

Reporter: Am redeschis granițele prea devreme?

”Riscul cazurilor de import este la colț”

Roberto Cauda: Am fost și rămân în favoarea redeschiderilor. Situația în țările Schengen este destul de omogenă, dar riscul cazurilor de import este la colț. Însă avem câteva motive pentru a fi optimiști.

Există studii care vor fi verificate ulterior care indică modul în care razele ultraviolete reduc supraviețuirea virusului, o acțiune pozitivă a razelor solare care ne ajută să limităm răspândirea bolii.

Apoi, trebuie să menținem toate acele comportamente individuale de protecție și prevenire care funcționează bine. Să nu renunțăm la vacanțe, dar să evităm adunările, să purtăm măști. Nivelul de atenție trebuie să rămână ridicat.

Reporter: De asemenea, vă este frică de un al doilea val în toamnă?

”Cu siguranță un al doilea val este posibil”

Roberto Cauda: Anumite predicții exacte nu pot fi făcute, însă riscul zero nu există. Cu siguranță un al doilea val este posibil, dar cred că nu va fi la fel de dramatic ca primul, deoarece acum suntem mai pregătiți să înfruntăm coronavirusul.

Avem tratamente consolidate, care s-au dovedit eficiente în limitarea gravității bolii, știm că poate fi transmisă de asimptomatici. Desigur, jocul va fi schimbat doar de vaccin.

Reporter: Când va fi gata de distribuție?

Roberto Cauda: Nu cred că poate fi administrat în siguranță înainte de 2021. Am mari speranțe, deoarece există peste o sută de studii pentru dezvoltarea profilaxiei, dar încă în faza inițială. Efectele secundare trebuie verificate.

Deocamdată, a dat naștere la reacții limitate: câteva linii de febră și durere, nu mai mult decât alte vaccinuri. Mai presus de toate, vom evalua răspunsul imunitar și durata sa.