Săptămâna recent încheiată a fost dominată de interesul investitorilor pentru acţiunile din domeniul financiar care au înregistrat aproape în totalitate maxime istorice de tranzacţionare.

După ce, pe parcursul ultimelor luni, acţiunile societăţilor de investiţii financiare nu au reuşit decât evoluţii modeste ale cursurilor de tranzacţionare, care oscilau în jurul nivelului de la finele anului trecut, în general sub acel nivel, ultimele săptămâni au adus câştiguri importante pentru acţionarii acestor emitenţi. Indicele caracteristic sectorului, BET FI, a reuşit să închidă săptămâna la nivelul de 87.432 puncte, în creştere cu 8,3% faţă de săptămâna anterioară. Investitorii în acţiunile SIF-urilor au obţinut în luna mai un randament de peste 22%, care reprezintă mai mult de jumătate din câştigul obţinut în ultimele şase luni, situat la nivelul de 38,7%. Volatilitatea în ultimele şedinţe a fost peste valorile normale, aspect caracteristic în general acţiunilor care sunt în zona maximelor istorice, iar în această perioadă nervozitatea investitorilor este la cote înalte. Ceea ce se traduce prin riscuri ridicate pe termen scurt.

Şedinţa din finalul săptămânii a adus noi maxime istorice şi pentru indicii BET şi BET C, valori înregistrate la finalul de şedinţă. Faţă de începutul anului, BET înregistrează la nivelul actual o apreciere de 20%, iar BET C, de 30,5%, luna iunie aducând jumătate, respectiv o treime din această creştere. Dintre principalele sectoare de activitate, cea mai slabă evoluţie în primul semestru s-a înregistrat pentru cel petrolier, unde acţiunile Petrom se tranzacţionează la 0,53 lei faţă de 0,565 lei la finele anului trecut, iar Rompetrol Rafinare, la 0,09 lei, faţă de 0,0875 lei.

În sectorul bancar, evoluţia a fost foarte bună în săptămâna analizată. Acţiunile BRD Groupe Société Générale au stabilit un nou maxim de tranzacţionare la 28,1 lei şi au reuşit o apreciere săptămânală a cursului de aproape 9%. Banca Transilvania s-a tranzacţionat în finalul săptămânii şi la 0,85 lei, un nou maxim, dacă ţinem cont de majorările de capital social, şi a înregistrat o creştere de aproape 10%. În schimb, Banca Carpatica a încheiat o nouă săptămână stabilă, ultima tranzacţie fiind încheiată la 0,54 lei (-1,8%).
Revenind la societăţile de investiţii financiare, am remarcat în această săptămână două şedinţe în care SIF Transilvania a înregistrat pe parcursul şedinţei creşterea maximă permisă de sistemul de tranzacţionare: marţi şi vineri.

Cursul de tranzacţionare a fost influenţat puternic de informaţiile legate de cererea de anulare a majorării capitalului social în urma procesului intentat de Cocor. Este regretabil că asistăm la astfel de evenimente, în care cursul variază artificial, o anulare a hotărârilor din ultima AGEA având efecte extrem de importante, atât ca imagine asupra pieţei de acţiuni, cât şi prin pierderile uriaşe inregistrate de o parte dintre investitori. Este aproape sigur acum că indiferent de rezultatul final al procesului vor fi investitori care înregistrează pierderi în urma tranzacţiilor cu acest emitent. 

49-3936-1.jpg49-3937-2.jpg

49-3938-a.jpg49-3939-b.jpg49-3940-c.jpg