Datele macroeconomice publicate în această săptămână nu au avut menirea să ajute dolarul. Cu toate acestea, cotaţia nu s-a depreciat mult faţă de euro, ba chiar a crescut în raport cu yenul japonez, mai ales din cauza ieşirii investitorilor din carry trades. Vânzările de case existente au scăzut în luna mai cu 0,3% la 5,99 milioane (valoare anualizată), faţă de 6,01 milioane în luna precedentă.

Vânzările de case noi s-au înscris pe aceeaşi traiectorie: 915.000 faţă de 925.000 estimări şi 981.000 în luna aprilie. Sigur, datele nu sunt foarte rele, dar nici îmbucurătoare. Ele confirmă cele afirmate recent de oficialii Fed, şi anume că problemele din sectorul imobiliar vor fi prezente mai mult timp decât s-a estimat iniţial.

În acelaşi registru negativ pentru dolar s-au înscris şi ordinele pentru bunuri de folosinţă îndelungată, care au scăzut cu 2,8% în mai, sub estimările care indicau o scădere de numai 1% şi mult sub creşterea de 1,1% înregistrată în aprilie. Totuşi, dolarul nu s-a depreciat decât foarte puţin (de la 1,3404 la 1,3450) faţă de euro, în timp ce faţă de yenul japonez a crescut de la peste 124 la 122,77. Motivaţia? Investitorii au început să iasă din carry trades. Din ce cauză? Pierderile suferite de două fonduri de tip hedge administrate de Bear Stearns.

Ambele fonduri, cu investiţii importante în piaţa de ipoteci, s-au confruntat recent cu scăderi de peste 20%, cu cereri masive de retragere din partea clienţilor şi cu presiuni sporite venite de la creditori. Investitorii, temându-se de o posibilă răspândire a fenomenului, şi-au revizuit toleranţa faţă de risc şi au început să „iasă“ din pieţele de acţiuni şi din carry trades. Să vedem însă cât de sustenabil va fi acest sprijin „ad-hoc“ pe care l-a primit dolarul. Este posibil ca această aversiune faţă de risc a investitorilor să nu dureze mult, caz în care dolarul se va reînscrie pe un trend descendent.

 
 SURSA: www.wbs.ro