Peste 1.400 de tineri din România pot călători gratuit prin Europa

Tinerii din România pot călători gratuit prin Europa cu trenul, prin programul DiscoverEU al Comisiei Europene, runda de primăvară 2024. Peste 1.400 de tineri din România pot primi permisele dacă se înscrie până la finalul lunii.

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor posibilitatea de a călători în Europa. Utilizând ca mijloc principal de transport trenul (există și excepții pentru persoanele care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), participanții pot admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene.

Această călătorie le dă ocazia de a întâlni și alți tineri, de a deveni mai independenți și mai încrezători în forțele proprii și de a-și explora identitatea europeană. Tinerii se pot înscrie pe durata celor două runde organizate anual, iar cei selectați vor primi câte un permis de călătorie din partea Uniunii Europene.

Cine se poate înscrie în programul DiscoverEU?

DiscoverEU se adresează exclusiv tinerilor în vârstă de 18 ani. Aceasta înseamnă că pot participa persoane care s-au născut între 1 iulie 2005 (inclusiv) și 30 iunie 2006 (inclusiv).

Se pot înscrie rezidenți din statele membre ale UE și din țările terțe asociate la programul Erasmus+. Rezidenții legali din țările și teritoriile de peste mări ale UE pot participa, de asemenea, atât timp cât dețin cetățenia unuia din cele 27 de state membre ale UE. Iată lista detaliată:

  • cele 27 de state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria, regiunile ultraperiferice ale UE, respectiv Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Azore, Madeira și Insulele Canare;
  • statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) care sunt și membre ale Spațiului Economic European (SEE): Islanda, Liechtenstein, Norvegia;
  • țările în curs de aderare, candidate și potențial candidate: Macedonia de Nord, Serbia și Turcia;
  • țările și teritoriile de peste mări (TTPM) asociate cu Uniunea Europeană: Aruba, Bonaire, Curação, Polinezia Franceză, Teritoriile Australe și Antarctice Franceze, Groenlanda, Noua Caledonie, Saba, Saint Barthélemy, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Pierre și Miquelon, Insulele Wallis și Futuna.
Sursă: Inquam Photos, Casian Mitu

Unde se fac înscrierile și care este data limită?

Înscrierile se fac prin intermediul Portalului european pentru tineret între 16 aprilie 2024, ora 12:00 (ora Bruxelles-ului) și 30 aprilie 2024, ora 12:00 (ora Bruxelles-ului). De menționat că, tinerii care au călătorit deja cu DiscoverEU nu se pot înscrie din nou.

Cel puțin 35 000 de tineri vor fi selectați din rândul solicitanților care au răspuns corect la quiz și au oferit cele mai apropiate estimări la întrebarea de departajare. Dacă sunt prea multe înscrieri (individuale sau de grup) care se clasează la egalitate pe ultimele locuri disponibile în funcție de cotele stabilite, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor aplica în ultimă instanță principiul „primul venit, primul servit” pentru a stabili cui îi revin aceste locuri.

Participanții pot călători fie individual, fie în grup de maximum 5 persoane. Înscrierea în numele unui grup va fi evaluată ca o înscriere unică. Poți indica acest lucru în formularul de înscriere. În cazul în care decizi să călătorești în cadrul unui grup, va trebui să fie desemnat un lider înainte de trimiterea formularului de înscriere.

Tinerii selectați vor beneficia și de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Câștigătorii vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile, în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025.

Alte detalii privind programul DiscoverEU poți găsi AICI.