Merkel a respins ideea că majorarea datoriei statului este necesară pentru a genera creştere economică. Cancelarul Germaniei i-a lăudat pe liderii europeni că au redus deficitele bugetare la jumătate în timpul anilor de criză, Berlinul fiind campion în acest sector.

„Ştim că vor exista victime în multe state. Dar cred că, pe termen lung, va trebui să avem o strategie de creştere fără a acumula datorii”, a afirmat Merkel la Berlin.

Strategia impusă de Germania pentru a reduce deficitele bugetare ca răspuns la criza datoriei din zona euro a fost criticată de alte state, din cauza recesiunii şi a şomajului record din zona euro.

Dar Merkel a insistat că orice redresare trebuie realizată prin consolidarea bugetelor pentru a recâştiga încrederea pieţelor şi a furniza o bază solidă de creştere pentru viitor.

„Sunt deseori surprinsă că în multe părţi ale lumii se spune, chiar după criza din 2008, că principala problemă o reprezintă restabilirea creşterii, indiferent cu ce costuri. Majorarea datoriei este văzută ca o metodă de stimulare a creşterii. Toate acestea sunt false, nu este o creştere sustenabilă pe termen lung”, a explicat liderul german

Sursa: Agerpres