“Ştim cu toţii şi vă mulţumesc că aţi acceptat cu costul voturilor dvs., cu costul popularităţii partidelor din arcul guvernamental, să adoptaţi măsuri extrem de severe care au afectat fiecare cetăţean al României. Niciun politician nu-şi permite vreodată să gândească cu relaxare la faptul că printre măsuri se numără reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, creşterea TVA de la 19% la 24% sau introducerea contribuţiei la fondul de sănătate pentru pensionarii cu pensii între 750 şi 1.000 de lei.
Au fost măsuri extrem de dificile pe care toţi le-am luat cu inima strânsă, dar sunt momente în care politicienii trebuie să se ridice deasupra interesului politic. Dvs. aţi făcut-o, vă mulţumesc şi sper că veţi avea capacitatea să explicaţi în campanie că au fost măsuri necesare care au avut darul să prevină un derapaj similar cu cel din Grecia. Vreau să ştiţi că nu este nicio exagerare. Dacă nu s-ar fi luat în 2010 măsurile pe care le-am enumerat, România nu mai putea să finanţeze de pe pieţe externe, banii de la Fond şi UE nu ne erau suficienţi să acoperim banii pentru funcţionarea statului, salariile şi pensile”, a spus şeful statului în Parlament.
Traian Băsescu a subliniat că Guvernul şi Parlamentul, în perioada 2009-2011, au parcurs o perioadă extrem de dificilă, în care “comandamentul zero a fost restabilirea echilibrelor macro-economice”.
“Destul de mulţi dintre dvs. ştiu, iar pentru cei care nu o ştiu vă spun că în 2009 România ajunsese în situaţia în care datorită dezechilibrelor macro-economice nu se mai putea împrumuta de pe piaţă, ceea ce a reclamat o intervenţie urgentă la Fond, la UE, pentru ca România să poată avea finanţarea necesară trecerii momentului dificil”, a spus şeful statului.
El le-a mulţumit parlamentarilor că într-o perioadă extrem de frământată şi importantă din punct de vedere politic, în contextul în care se apropie campania electorală, au fost de acord să li se adreseze.
“Am considerat că se impunea o întâlnire a preşedintelui cu Parlamentul având în vedere că în ultima perioadă s-au petrecut evenimente de interes major, cum ar fi schimbarea Guvernului, adoptarea şi semnarea la Bruxelles a Tratatului fiscal şi criza de comunicare dintre majoritate şi Opoziţie, un eveniment care este cel puţin la fel de important ca şi celelalte”, a spus şeful statului.