Facebook și Instagram elimină toate conturile legate de mișcarea”QAnon” care răspândesc teorii ale conspiratiei. Este vorba de paginile şi grupurilor legate de mişcarea conspiraţionistă ‘QAnon’ de pe platforma sa principală şi de pe Instagram, în timp ce numărul adepţilor acestei mişcări de extrema dreaptă pro-Trump a explodat odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale americane preconizate pentru 3 noiembrie, relatează AFP.

Facebook a mai luat și în trecut atitudine împotriva QAnon. Acum, însă, compania va elimina chiar şi paginile care nu „au conţinuturi violente” în cazul în care sunt asociate cu această mişcare. Cei de la Facebook au observat de fapt că susţinătorii acestor numeroase teorii ale conspiraţiei treceau de la un subiect la altul pentru a atrage noi categorii de public.

„În timp ce noi eliminam conţinuturi legate de QAnon, care celebra şi susţinea violenţa, am văzut alte conţinuturi (ale mişcării) despre alte forme de pericol în viaţa reală”, relatează reţeaua socială. „Afirmaţii potrivit cărora anumite grupuri de persoane s-ar afla la originea incendiilor de pădure de pe coasta de Vest (a SUA)”, este uyn exemplu indicat de cei de la Facebook.

Facebook a retras, în urmă cu două luni, aproximativ 800 de grupuri, 100 de pagini şi 1.500 de publicităţi legate direct de respectiva mişcare pe Facebook. Măsurile au fost luate pentru a reduce raza de acţiune a peste 10.000 de conturi de pe Instragram şi a aproape 2.000 de grupuri şi 440 de pagini pe Facebook, cum ar fi limitarea recomandărilor, ascunderea în cronologie, astfel încât să fie mai dificil de găsit şi împiedicându-le de a-şi face publicitate sau de a-şi vinde produsele.

„Am văzut creşterea grupărilor care, chiar dacă nu organizează în mod direct violenţele, celebrează actele de violenţă, arată că deţin arme şi sugerează că le vor utiliza sau au fani susceptibili la un comportament violent”, a explicat apoi grupul tehnologic californian.

Donald Trump a vorbit despre această mișcare, susținând că a văzut înainte de toate „oameni care iubesc ţara noastră”. „Nu ştiu prea multe despre ei. Am înţeles că mă plac foarte mult, ceea ce apreciez”, a punctat el.