Pandemia de coronavirus ne-a învăţat să purtăm măşti de protecţie, iar la această practică nu se va renunţa prea curând, cred specialiştrii în sănătate. Obligativitatea purtării acestora, precum şi distanţarea socială vor persista câţiva ani buni, potrivit expertului medical Eric Toner de la Centrul pentru Securitatea Sănătăţii Johns Hopkins.

La fel ca şi în cazul gripei sezoniere, până când va exista un vaccin împotriva COVID-19, cea mai bună apărare va fi purtarea măştilor de protecţie şi păstrarea distanţei sociale, crede acesta.

În luna octombrie a anului trecut, Eric Toner şi o echipă de cercetători de la Johns Hopkins au efectuat o simulare a unei pandemii care loveşte metropola New York, trecând prin diferite scenarii despre modul în care oamenii, autorităţile şi afacerike private ar răspunde unei asemenea situaţii.

“Va fi un val mare în toamnă”

Printre elementele foarte importante care au rezultat din acest studiu a fost faptul că acoperirea feţei este o metodă de apărare vitală împotriva răspândirii unui virus. Eric Toner nu crede că răspândirea COVID-19 va încetini prea curând în Statele Unite.

“Nu va fi nicio pauză vara asta şi va fi un val mare în toamnă. Este clar că avem o creştere semnificativă a cazurilor în vară, iar situația vor continua. Şi va continua până când vom reaplica restricţiile”, a precizat expertul pentru seria CNET “Hacking the Apocalypse”, potrivit Fox News.

Eric Toner a explicat că totul este de fapt foarte simplu – prin acoperirea feţei scade riscul de infectare pentru toate persoanele: “Cred că vom trăi câţiva ani buni obligaţi să purtăm mască şi să respectăm o anumită distanţare socială. Este destul de simplu. Dacă îţi acoperi faţa, atât pentru tine, cât şi pentru cei cu care interacţionezi, riscul de transmitere scade.”

Cât despre cei care refuză în prezent să poarte măşti, Eric Toner spune că în cele din urmă se vor deştepta: “O să depăşească această fază (nepurtarea măştii – n.red.). E doar o problemă de câte persoane se vor îmbolnăvi şi vor muri până când o să depăşească faza.”

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea