A început să se vorbească de lecţiile învăţate din criză. E un semn bun, dar şi unul prost care sugerează că ea ar fi pe cale de dispariţie. Criza nu a venit la toţi în acelaşi timp şi nici nu va dispărea de la toţi în acelaşi moment. Totuşi, dacă aducem în atenţie o lecţie de memorat în aceste momente, aceea este că între un top la bursă şi unul în economie există o distanţă de şase-opt luni.

Cu un top la bursă în iulie-octombrie 2007, era de aşteptat un top în economie în intervalul martie-iunie 2008. Simplu, fără a fi doctor în economie. La fel şi la revenire. Acum cheia este răspunsul la „când va reveni piaţa bursieră?“ Un răspuns este aici, acum şi foarte clar: nu în aceste zile, din cel puţin două motive: (1) lipseşte panica la vânzare şi (2) pentru revenirea bursei trebuie să existe premizele unei creşteri economice. În laboratoare se fabrică multe scenarii, însă câmpul de bătălie este plin de sânge. Mai avem până la bătălia finală.

Este o realitate că orice trend, ascendent sau descendent, pentru a se dezvolta are nevoie de contratrenduri. Creşterile într-o piaţă bear ca cea de acum sunt extrem de periculoase, dar şi foarte profitabile cu o condiţie îndeplinită: să ştii când să intri şi, mai important, când să spui adio iubitelor Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) sau băncilor sau fluturilor de la Rasdaq (vezi graficul alăturat al indicelui BET-C). Din păcate, dragostea devine pasiune cu efect distrugător asupra capitalului, aşa cum s-a mai întâmplat recent. Noroc că memoria jucătorilor de poker (adică investitorii care tranzacţionează la bursă după ureche) este scurtă. Dacă toată lumea ar urma acest adevăr, nu ar mai exista nici dumb money, dar nici bursă.

Săptămâna viitoare vom discuta un grafic foarte concludent referitor la aşa-numitul bottom din piaţă, despre care se vorbeşte atât de mult şi cu pasiune. Istoria, oricare ar fi natura ei, se repetă, dar puţini învaţă din lecţiile pe care le oferă tot timpul. Maşina de tocat amatori lucrează fără întrerupere – materia primă face coadă la bursă…

Sursa: https://ta.educofin.com/

155-29159-analizatehnica.jpg