Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Mihaela Bilic o povestit o întâmplare a unei prietene. Mai exact, se pare că aceasta a fost la un pas să rămână fără permis după ce și-a dezinfectat mâinile cu soluție alcoolică și totodată, a aflat că poate rămâne fără permis și dacă mănâncă un măr sau o banană.

Nutriționistul susține că o prietenă de-a ei care doar ce și-a luat permisul de conducere a fost oprită de un fltru de poliție. Deși aceasta nu a consumat niciodată alcool, înainte de a sufla în fiolă s-a dezinfectat pe mâini. Imediat oamenii legii au reacționat după ce nivelul de alcool în aerul expirat era de 0.03. Femeia a fost și ea la rândul ei speriată în contextul în care știa că nu a consumat absolut nimic.

”Alcoolemie de 0,07 după ce mănânci un măr SAU o banană.

Seară de primăvară pe străzile capitalei. Filtru de poliție după miezul nopții-control pentru consumul de alcool la toți șoferii. Femeia râde bucuroasă, are permisul de numai câteva luni și până acum nu a fost oprită niciodată de poliție. Cat despre alcool nici nu-i știe gustul, este de religie musulmană și pentru ea alcoolul nu există! Schimbă câteva replici ironice cu polițistul de genul “pe mine nu m-ați nimerit…” Se dezinfectează metodic cu soluție alcoolică, scoate muștiuc-ul din punga sigilată și se pune amuzată pe suflat.

Mai întâi i se pare că n-a auzit bine sau că este o glumă proastă când polițistul o informează că trebuie să-i suspende permisul pe motiv de consum de alcool. Privește înmărmurită fiola și cifrele halucinante îi joacă în fața ochilor: 0,03 la mie, nivelul de alcool în aerul expirat!

Râsul se transformă brusc în disperare, situația e absurdă, ea nu a consumat alcool niciodată, cu atât mai puțin în seara asta?!?! Permisul e viața ei, a așteptat atât de mult până s-a hotărât să-și conducă propria mașină, să se bucure de libertate la volan. Și acum este amenințată că își pierde permisul, este acuzată că a consumat alcool… coșmarul nu are limite”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Banana și mărul pot genera o alcoolemie de până la 0,07

Pentru a-și face dreptate, prietena nutriționistului s-a dus la Institutul medico-legal unde înainte de efectua analizele a primit mai multe întrebări din partea asistentelor. Printre acestea, femeia a fost întrebată și ce a consumat dar și ce a făcut înainte de a sufla în fiolă.

Astfel, a aflat că consumul de fructe poate genera și el un rezultat pozitiv în fața testului. Se pare că fructoza fermentează în ficat, transformându-se în alcool. Totodată, dezinfectantul de mâini a avut și el un rol important.

Finalul a fost însă unul fericit, iar femeia a rămas cu permisul de conducere. De asemenea, nutriționistul Mihaela Bilic susține că va ține cont de această lecție și va fi atentă la consumul de fructe înainte de a urca la volan.

”Refuză să recunoască fapta și cere să fie dusă la Institutul medico-legal, cineva trebuie să-i facă dreptate! E mai mult decât un permis de conducere, sunt puse la îndoială onoarea și demnitatea ei. Chiar și drumul în plină noapte făcut în mașina Poliției are accente de film de groază… Privește năucită în jur fără să înțeleagă nimic din ce i se întâmplă, și dacă ar fi la camera ascunsă gluma e mult prea proastă și plină de cinism. Înainte de a-i recolta sânge, doamna doctor o supune unor întrebări neașteptate: când a mâncat ultima oară și ce a mâncat, ce gesturi a făcut înainte de a sufla în fiolă? I se explică că există o multitudine de factori care pot duce la un rezultat pozitiv și cel mai banal dintre ei este consumul de fructe.

Este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat! Ce s-a întâmplat? Fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Deci cum o dai, cum o sucești, din fructe tot alcool rezultă, indiferent dacă le mănânci proaspete sau le pui la fermentat în butoi. Iar în cazul ei explicația a fost și mai simplă, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% a dus indirect la pozitivarea probei.

E adevărat, povestea pare a fi cu happy-end, însă toată suferința și zbuciumul prin care a trecut prietena mea au fost răvășitoare. Universul are un simț al umorului ciudat când vrea să ne dea o lecție. Nu știu care a fost lecția ei, însă eu știu sigur că o să privesc fructele cu alți ochi: nu de frică că o să mă îmbăt dintr-o ladă de struguri sau de prune, ci din grijă pentru siluetă…căreia nu-i face bine consumul excesiv de fructe”, a mai  scris Mihaela Bilic.