Doctorii din Italia vorbesc de o catastrofă medicală şi au lansat un avertisment înfricoşător colegilor din toată Europa, cerându-le să se pregătească pentru un aflux mare de pacienţi care vor avea nevoie de terapie intensivă. Un detaliu nemaiîntâlnit până acum face ca lucrurile să fie cu atât mai greu de înţeles: creşterea numărului de îmbolnăviri grave în rândul pacienţilor mai tineri, de la 46 de ani în sus. Din relatările medicilor, se pare că virusul influenţează sistemul cardiovascular, dar şi funcţiile renală şi hepatică a pacienţilor care se confruntă cu o formă mai agresivă a bolii.

Pacienţii critici au nevoie de ventilaţie mecanică

Deşi până acum tiparul cazurilor de îmbolnăvire cu complicaţii potenţial letale se manifesta cu precădere la bărbaţii în vârstă, trecuţi de 70 de ani, acest nou semnal de alarmă menţionat în scrisoarea adresată de medicii din nordul Italiei Societăţii Europene de Medicină Intensivă demonstrează capacitatea coronavirusului de a se manifesta diferit de la o zi la alta. Ei insistă asupra importanţei măririi capacităţii de primire a pacienţilor în stare gravă în ţările care acum încep să contabilizeze primele cazuri de îmbolnăvire.

În scrisoarea semnată de mai mulţi experţi de la Universitatea din Milano este subliniată dificultatea de a trata pacienţi cu coronavirus mai ales dacă un număr mare dintre aceştia vor avea nevoie de terapie intensivă, relatează The Independent. Ne confruntăm cu un procentaj ridicat de cazuri depistate pozitiv care au avut nevoie de internare la terapie intensivă – e vorba de o proporţie de 10 la sută. Vrem să lansăm un avertisment puternic: Pregătiţi-vă”, au scris aceştia.

Doctorii se plâng că cea mai mare problemă e menţinerea serviciului de anestezie, care lucrează cu căile aeriene ale pacienţilor care fac complicaţii, precum pneumonia bilateral interstiţială. Specialiştii din Italia mărturisesc că cel mai neobişnuit este valul al doilea, reprezentat de pacienţi mai tineri fără probleme medicale pre-existente, la fel ca la primii cei mai expuşi pacienţi, vârstnicii. Medicii povestesc că majoritatea acestor pacienţi, aflaţi în număr „foarte mare” în spitalele italiene au fost internaţi din cauza faptului că plămânii lor au cedat şi au necesitat ventilare mecanică.

“Trebuie să alegem pe cine lăsăm să moară şi pe cine să trăiască!

Christian Salaroli, anestezist intervenţionist, unul dintre doctorii de la spitalul din Bergamo, aflat în zona cea mai mare de risc, a declarat într-un interviu şocant pentru publicaţia „Corriere dela Serra” că, din cauza numărului extrem de mare de bolnavi, medicii sunt obligaţi să aleagă pe cine să salveze de la moarte. Pacienţii cu pneumonie severă şi alte complicaţii letale sunt abandonaţi şi mor, din cauză că au cele mai mici şanse de supravieţuire, dar şi din cauza lipsei paturilor din spital şi a locurilor de la reanimare.

În triaj sunt admişi doar pacienţii de sex feminin şi cei cu pneumonie, care au nevoie de ventilaţie. Pe ceilalţi îi trimitem acasă. Elementul esenţial de selecţie este capacitatea de supravieţuire şi refacere. Din păcate, din cauza resurselor medicale care se epuizează rapid, dar şi a lipsei locurilor în secţiile ATI, nu putem intuba toţi pacienţii cu hipoxie severă (cantitate insuficientă de oxigen în organism) asociată pneumoniei induse de Covid-19. Mulţi nu supravieţuiesc fără ventilaţie mecanică”, a declarat medicul.

El a spus că bolnavii cu patologii cardiorespiratorii şi cei cu probleme coronariene severe au cele mai mici şanse de a fi recuperaţi şi sunt abandonaţi, având un risc crescut de deces din cauza complicaţiilor extrem de grave.

„E o minciună că nu mori de la coronavirus!”

Medicii atrag atenţia că spitalele supraaglomerate din Italia au devenit adevărate câmpuri de bătălie, cu scene infiorătoare, în care personalul medical de toate specialităţile lucrează cot la cot într-un infern nesfârşit de două săptămâni. „Dacă un bolnav are 80-95% risc de colap respirator, de regulă îl laşi să se stingă. Este inevitabilă cedarea organelor vitale, nu-l mai poţi salva chiar dacă încă respiră. E condamnat la moarte. Nu ai ce faci. Îl consideri mort.

Strângi din dinţi şi mergi mai departe la următorul bolnav. Aceşti oameni mor din cauza coronavirusului. Deci cine spune că e un virus banal se autoamăgeşte. Se poate muri din cauza unei forme agresive a Covid-19. Un astfel de pacient contractează virusul, face pneumonie interstiţială gravă, cu colaps respirator şi moare. Deci decesul este provocat de infecţia cu noul virus, nu de altceva”, explică medicul din Bergamo, care conchide că singura consolare este faptul că măcar reuşeşte să salveze pacienţi tineri. El sfătuieşte lumea să evite cu orice preţ expunerea la acest virus extrem de contagios prin evitarea deplasărilor în spaţii publice pe cât posibil: „Staţi cât mai mult în casă. Nici nu ştiţi cât de mult contează!”.

Luni, Italia a anunțat cel mai mare număr de îmbolnăviri cu coronavirus înregistrat în 24 de ore de la începutul epidemiei în această țară. Este vorba despre 1.797 de cazuri confirmate și 97 de noi decese, cifre îngrijorătoare, care se apropie de cele pe care le anunța China în vârful crizei sale provocate de coronavirus. Astfel, numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a ajuns astfel la 9.172, iar bilanțul deceselor este de 463.