Compania sa, Petters Group Worldwide, deţinea branduri precum Polaroid şi Fingerhut, dar şi o participaţie majoritară la Sun Country Airlines. Aceste afaceri legitime s-au dovedit a fi susţinute în întregime de o schemă Ponzi de 3,5 mld. dolari.
Petters vindea bilete de ordin prin firma sa de brokeraj Petters Co. Inc., oferind randamente incredibile de 15-20%. Compania oferea finanţare pe nişa de afaceri cunoscută ca derivative. Investitorii credeau că PCI lucrează cu electronice şi bunuri de larg consum, dar nu exista marfă reală care să fie cumpărată şi vândut – şi nici profituri reale. Petters era implicat într-o escrocherie.
Procurorii spun că Petters frauda investitorii pentru a-şi finanţa stilul de viaţă extravagant, care includea locuinţe de lux, maşini excentrice, câteva iahturi şi un avion privat. El a fost acuzat de fraudă federală în 2009 şi condamnat la 50 de ani de închisoare.
În 2008, Petters îşi câştigase accesul în clubul miliardarilor şi se bucura de toate beneficiile care veneau cu acesta. El deţinea o casă de 5 mil. dolari pe malul lacului Minnetonka. Ulterior şi-a achiziţionat o casă de lux de 9,5 mil. dolari în Manalapan, Florida. Petters deţinea patru iahturi în total, a căror preţ era cuprins între 110.000 şi 142.000 dolari. Una dintre maşinile de lux pe care le conducea era un Bentley Continental GT. O maşină de acest fel costă circa 126.000 dolari. Avea şi avionul său privat, un Boeing-727.
Petters a reuşit să îşi deruleze escrocheria timp de zece ani fără a fi detectat, dar în 24 septembrie 2008, zeci de agenţi federali au năvălit în sediile companiilor sale. Agenţii au fost ajutaţi de un angajat al PCI, care a purtat microfoane timp de două săptămâni şi a înregistrat ore de conversaţii secrete. În 4 octombrie 2008, Petters a fost arestat sub acuzaţiile de fraudare a corespondenţei, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.

SURSA: CNBC