Şeful BCE a cerut ca deţinătorii de obligaţiuni să fie scutiţi de pierderile survenite în urma salvării băncilor până când va fi pe deplin operaţională uniunea bancară europeană.

UE a aprobat anul acesta noile reglementări privind asistenţa financiară acordată băncilor cu probleme, conform cărora deţinătorii de obligaţiuni trebuie să împartă pierderile în cazul falimentului instituţiei de creditare.

Draghi a explicat că, în principiu, nu are obiecţii faţă de impunerea pierderilor creditorilor băncilor dar se teme că astfel vor fi destabilizate pieţele deoarece încă nu este operaţională uniunea bancară europeană.

O uniune bancară este vitală pentru funcţionarea adecvată a zonei euro şi mecanismul care se va ocupa de închiderea băncilor cu probleme ar trebui să intre în vigoare până în 2015, a declarat, luna aceasta, preşedintele Băncii Central Europene.

Ca un prim pas înainte către o integrare mai strânsă a sistemului bancar din zona euro, BCE va începe de anul viitor supervizarea instituţiilor de creditare din regiune. În prezent, se lucrează la un organism unic de rezoluţie bancară care se va ocupa de închiderea băncilor cu probleme.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Mecanismul Unic de Rezoluţie pentru Uniunea Bancară va avea un nou board, format din reprezentaţii Băncii Central Europene, Comisiei Europene şi ai autorităţilor naţionale competenţe (şi anume, cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum şi sucursale şi/sau filiale ale acesteia). Acest organism va decide ce bănci vor fi salvate sau închise. Dacă statele membre sunt de acord, Mecanismul Unic de Rezoluţie pentru Uniunea Bancară va deveni operaţional în 2015.

Comisia Europeană a modificat regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanţare publică, acţionarii şi creditorii subordonaţi vor fi primii care vor trebui să contribuie. AGERPRES