Acţiunile celor mai mari companii europene au scăzut luni şi au atins nivelul minim pentru ultimele două săptămâni de tranzacţionare, întrucât investitorii au marcat profitul, ca urmare a temerilor că recenta creştere a pieţelor de capital nu este susţinută de situaţia economică.

FTSEurofirst 300, indice care reuneşte cele mai importante companii europene, a pierdut 2%, până la 922,02 puncte, nivel minim începând cu 29 iulie.

Acţiunile Banco Santander, Barclays, Credit Suisse, HSBC, UBS şi UniCredit au scăzut cu 1,5-3,8%.

„Piaţa a luat-o prea mult înaintea economiei. Nu a început recuperarea încă. Am oprit hemoragia pacientului, însă cancerul este încă prezent”, a spus Giuseppe-Guido Amato, analist la compania Lang & Schwarz.

FTSEurofirst 300 este încă cu 42% peste nivelul minim record înregistrat la 9 martie. Indicele a scăzut cu 45% în 2008.

Pe alte pieţe europene, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu 1,46%, DAX al pieţei de capital germane cu 2,02%, iar indicele francez CAC 40 cu 2,16%.

Datele anunţate vineri de autorităţile americane privind reducerea încrederii consumatorilor americani au avut un impact mai puternic asupra pieţelor de capital decât ieşirea din recesiune a Franţei, Germaniei sau Japoniei.

SURSA: Mediafax