‘Trebuie să ştim cine deţine şi cine ne controlează cu adevărat societăţile’, a declarat premierul conservator David Cameron, într-un discurs rostit la Londra. ‘Trebuie să facem lumină în legătură cu cine ce deţine şi cu locurile pe unde circulă banii cu adevărat. În această vară, la G8, ne-am angajat asupra acestui lucru: să creăm un registru central cu adevăraţii proprietari ai societăţilor’, a spus Cameron, care a făcut din lupta împotriva evaziunii fiscale o prioritate la reuniunea ţărilor puternic industrializate, desfăşurată în luna iunie la Lough Erne, în Irlanda de Nord.

Registrul este un demers menit să asigure o mai mare transparenţă, în condiţiile în care registrul actual al firmelor britanice se limitează la a indica, asemenea celor din alte ţări, doar proprietarul legal, transmite AFP.

Noul registru va fi accesibil nu doar guvernului în lupta sa împotriva fraudei, ci şi companiilor pentru a şti cu cine fac afaceri, ţărilor în curs de dezvoltare şi publicului în general, a spus David Cameron, care a lansat un apel celorlalte state să urmeze exemplul Marii Britanii.

Şeful guvernului britanic se poate lăuda deja cu unele rezultate în eforturile sale de combatere a evaziunii fiscale, creştere a încasărilor şi reducere a deficitului bugetar: acordul celor zece teritorii de peste mări britanice, al paradisurilor fiscale renumite, precum Bermude şi sau insulele Caiman, de a adera la convenţia multilaterală privind schimbul de informaţii fiscale.

SURSA: Agerpres