Așadar, Marcel Ciolacu spune că a aflat de acest lucru în timp ce se uita la emisiunea lui Mircea Badea, pe care o urmărește cu mare plăcere. Totuși, premierului spune că s-a enervat teribil de această dată, când a aflat de decizia autorităților din Ucraina.

Marcel Ciolacu, enervat teribil de decizia autorităților ucrainene

De asemenea, liderul social-democrat a spus și că a început imediat să dea telefoane pentru a afla adevărul. Răspunsul la care a ajuns premierul este următorul. Manualele în care se află sitagma „limba moldovenească” fuseseră „date la tipărit pe o anumită zonă”.

„Aseară mă uitam la Mircea Badea. De obicei mă uit cu mare plăcere și adorm după emisiune. Aseară m-am umplut de nervi. Am adormit pe la 01:30. Am sunat și-n Ucraina, cum era normal, am pus și consilierul pe politică externă să dea telefoane. Și am aflat adevărul: acele manuale fuseseră date la tipărit pe o anumită zonă”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Ucraina a promis că renunţă la sintagma „limba moldovenească”

Potrivit informațiilor publicate de Libertatea, copiile manualelor au ajuns la un reprezentant al românilor din Ucraina, din zona Odesa, dintr-o eroare a editurii. Aceasta intenționa să le trimită soţului autoarei manualului, ci nu reprezentantului.

„Cu părere de rău, în afară de cele două declaraţii oficiale de la Bucureşti şi Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a transmis bărbatul care a intrat în posesia copertelor de manuale pentru sursa menționată.

Acesta spune că a cerut editurii să oprească imediat procesul de tipărire a manualelor. Înalţi oficiali români şi ucraineni au vorbit de mai multe ori despre acest subiect.

Amintim că premierul a anunțat luna trecută, într-o declaraţie comună susţinută cu omologul ucrainean, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, ci nu „limba moldovenească”.

„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment limba moldovenească. Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, a afirmat Ciolacu.

Despre acest subiect au vorbit atât Klaus Iohannis, cât şi Volodimir Zelenski în timpul vizitei lui Zelenski la Bucureşti.

Promisiunea autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial sintagma „limba moldovenească” a fost salutată în repetate rânduri de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă.