„Suntem într-o criză energetică majoră, iar statul român trebuie să intervină curajos”, a avertizat Marcel Ciolacu, miercuri.

„Criza energetică lovește întreaga industrie românească”

Președintele Partidului Social Democrat susține că actuala criză energetică trebuie soluționată rapid deoarece aceasta afectează atât consumatorii casnici, cât și întreaga industrie națională.

„Facturile la consumatorii casnici sunt aproape la fel ca anul trecut. Mai mult, ne-am extins și la IMM-uri, cât și toată la industria alimentară. (…) Este evident că suntem într-o criză energetică majoră. În afară că lovește consumatorii casnici, lovește întreaga industrie românească.

Nu e numai România în această situație, e întreaga Europă și nu numai, dar am văzut măsuri care s-au luat și în Marea Britanie (…), și în Franța (…), deci este un moment în statul trebuie să intervină curajos”, a spus acesta.

Ciolacu: Prețul de la 1 aprilie va trebui reglementat

Marcel Ciolacu susține că prețul energiei electrice din primăvară ar trebui reglementat, iar discuțiile pe acest subiect continuate.

„Ne-am luat două luni, întreaga coaliție, în principal Guvernul și ministrul Energiei, să vedem pe urmă de la 1 aprilie ce va urma. Rămân la părerea personală că prețul de la 1 aprilie va trebui reglementat”, a adăugat acesta.

După iarnă, prețul gazelor va fi mai mic

Întrebat de jurnaliști dacă de la 1 aprilie am putea avea o întoarcere la piața reglementată, Marcel Ciolacu a explicat:

„Pe o perioadă de șase luni, legea ne lasă să facem acest lucru. Haideți să depășim aceste două luni și pe urmă să le depășim pe cele șase. (…) Știți foarte bine, consumul mare este în perioada iernii, mai ales în zona de gaze. În primul rând, trece iarna în aceste două luni și am înțeles și eu de la specialiști că prețul la gaze deja începe să fie mai mic”, a afirmat social-democratul pentru B1 TV.

Conform spuselor sale, noile soluții propuse pentru soluționarea crizei energetice, care ar urma să fie adoptate săptămâna viitoare sub forma unui OUG, aparțin coaliției guvernamentale.