Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri la ceremonia de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), apelul de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi a unităţilor conexe”.

Marcel Ciolacu spune că banii vor fi folosiți pentru dotarea unităţilor de învăţământ

„Pentru prima dată în istoria educaţiei, este alocată o sumă impresionantă, peste un miliard de euro, valoare eligibilă, prin PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a spus că şi-a asumat că educaţia este o prioritate în programul de guvernare.

„Doar aşa această ţară poate creşte şi doar dezvoltându-ne ca ţară toţi aceşti tineri vor prefera să rămână aici”, a completat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu promite şanse egale tuturor copiilor din România

Mai apoi, Ciolacu a spus că este momentul „să asigurăm şanse egale tuturor copiilor din România”.

„Sunt un om care preferă întotdeauna adevărul şi nu cred că ascunderea lui sub preş ne ajută la ceva. De la bun început ne-am asumat faptul că până acum, acest stat nu şi-a onorat contractul social şi a neglijat educaţia. De aceea am ajuns în situaţia în care suntem astăzi, din cauza greşelilor făcute de 30 de ani, pentru aceasta suntem cu toţii datori să corectăm aceste greşeli.

E momentul ca acum, până nu e prea târziu, să asigurăm şanse egale tuturor copiilor din România, indiferent de locul unde s-au născut, la ţară sau la oraş, într-o zonă mai mult sau mai puţin dezvoltată economic”, a subliniat premierul

Marcel Ciolacu a spus apoi că guvernul său a fost învestit după rezolvarea celei mai grave crize din sistemul de educaţie românesc de după Revoluţie.

„Doar discutând cu profesorii, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, am reuşit să găsim soluţiile corecte pentru a reda demnitatea acestei profesii. În noua lege a salarizării, specialiştii din educaţie, alături de profesori şi ministerul Educaţiei, trebuie să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect atât respectul cuvenit meseriei dar şi performanţa, pentru că profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi”, a completat Marcel Ciolacu.

Educaţia trebuie să fie un domeniu care să atragă cei mai mulţi oameni

Marcel Ciolacu a mai declarat că educaţia trebuie să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai mulţi oameni.

„De aceea am stabilit deja că prin noua lege a salarizării că salariul debutanţilor din educaţie va porni de la salariul mediu brut pe economie”, a explicat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că îşi aminteşte cu plăcere clasa în care a învăţat el dar nu mai are nicio legătură cu şcoala de acum, pentru că „tehnologia a evoluat, societatea a evoluat şi cerinţele sunt altele, pentru că societatea le cere mai mult decât a cerut generaţiei sale”.

„Sunt conştient că fără o bază materială, fără un proces de învăţăre modern, nici chiar cel mai bun profesor, oricât de bine plătit ar fi, oricât de mult s-ar strădui, nu are cum să obţină rezultatele aşteptate. Acesta este motivul pentru ca salarizarea bazată pe performanţa profesorilor trebuie însoţită şi de investiţii masime în infrastructura şcolară şi în procesul didactic”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a conchis prin a spune că „astăzi ne găsim în faţa celei mai mari investiţii de până acum în modernizarea infrastructurii educaţionale, a unităţilor de învăţământ”.

„Peste 1 milion de euro din PNRR vor fi folosiţi pentru dotarea a peste 5.600 de şcoli, grădiniţe, laboratoare de informatică şi ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică. Prin semnarea celor 2.500 de contracte, facem un pas important în direcţia unui sistem de învăţământ modern, accesibil tuturor copiilor şi tinerilor din România, dar mai ales capabili să îi ajute pe tinerii români să îşi dezvolte competenţele relevante pe piaţa muncii”, a conchis Marcel Ciolacu.