Marcel Boloș vrea să doteze punctele vamale cu Sisteme de securitate și scanere

Joi, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a efectuat prima sa vizită de lucru din 2024 la sediul Autorității Vamale Române (AVR).

După discuțiile cu echipa AVR, Boloș a subliniat interesul său pentru modernizarea dotărilor punctelor de trecere a frontierei. Ministrul se concentrează pe implementarea unor sisteme noi de securitate. Inclusiv scanere pentru autovehicule și containere.

În timpul întâlnirii cu echipa Autorității Vamale Române s-au dezbătut detaliile Planului de Venituri pentru anul 2024, cu accent pe strategiile de optimizare a colectării veniturilor fiscale.

De asemenea, s-au examinat posibilele provocări strategice înregistrate în punctele vamale. A fost acordată o atenție deosebită acordată nevoilor esențiale identificate de conducerea AVR.

De asemenea, s-a examinat stadiul curent al procesului de achiziție a scannerelor și finalizarea softului e-sigiliu, conform informațiilor postate pe pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor Publice.

„Două lucruri urmăresc în mod explicit: Primul este eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate, scanere autovehicule şi containere.

Al doilea este integrarea sistemelor de securitate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică, pentru ca aceste date să fie monitorizate în timp real.

Autoritatea Vamală Română este o instituţie cheie în acest an, având în vedere strategia pe care ne-am asumat-o de a reduce substanţial evaziunea fiscală şi o vom duce până la final.

Pe lângă toate aceste cerinţe, este necesar ca funcţionarii Autorităţii să aibă condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii, de aceea am în vedere mutarea AVR într-un sediu nou şi achiziţia de noi uniforme şi echipamente pentru angajaţi”, a explicat Marcel Boloş, conform sursei citate.

Boloș dorește un controlul vamal „mai rapid şi mai precis”

La rândul său, ministrul Boloș a indicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că echipa AVR trebuie să se asigure că aceste obiective sunt atinse. Obiectivul principal, potrivit lui, constă într-un proces de control vamal mai rapid și mai precis, începând din 2024.

Marcel Boloş a precizat că primele scannere urmează să fie livrate, în curând.

„Mă interesează dotarea punctelor de trecere a frontierei cu sisteme noi de securitate, scanere pentru autovehicule şi containere. Primele sisteme de scanare vor fi livrate şi instalate în următoarele luni.

I-am asigurat că le sunt alături şi vor avea condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii, de aceea am în vedere mutarea AVR într-un sediu nou şi achiziţia de noi echipamente pentru birourile vamale”, a completat ministrul de Finanţe.

Autoritatea Vamală Română (AVR) este o instituție a statului român responsabilă cu gestionarea și controlul operațiunilor vamale desfășurate în țară. AVR are rolul de a asigura aplicarea regulilor și procedurilor vamale, precum și de a facilita comerțul exterior în conformitate cu legislația națională și reglementările internaționale în domeniu.