Managerii societatilor comerciale se asteapta, pentru urmatoarele trei luni, la o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, dar si la o majorare a preturilor.



Conform anchetei conjuncturale desfasurate in luna septembrie de Institutul National de Statistica (INS), managerii romani anticipeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +20%).


Cresterea preturilor la produsele industriale (sold conjunctural +22%) este comparabila cu valoarea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +21%).


In privinta numarului de salariati, managerii considera ca in sectorul industrial se va inregistra in continuare o tendinta de scadere (sold conjunctural – 8%), dar intensitatea acesteia va fi mai mica fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural -10%).


Nu acelasi lucru se poate spune despre efectivul salariatilor din constructii, 72% dintre managerii care au participat la ancheta preconizand in acest sector o tendinta de stabilitate.


Tendinta de crestere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi se va manifesta si in constructii chiar daca la un nivel mai scazut (la ambele, sold conjunctural +6%).



In constructii, preturile lucrarilor va creste (sold conjunctural +40%), intensitatea fiind insa mai mica fata de prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +49%).


Managerii societatilor din comert estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, cresterea vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +33%).


Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +30%), fapt ce se coreleaza si cu prognoza referitoare la volumul desfacerilor de marfuri.


Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra un sold conjunctural pozitiv (+28%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +27%), urmate de comenzile externe (sold conjunctural +14%).


Nivelul stocurilor de marfuri este optim pentru desfasurarea normala a activitatii de comert cu amanuntul, in acest sezon (92% din opinii).


In ceea ce priveste numarul de salariati din acest sector, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere (sold conjunctural +14%).


Aceeasi tendinta o vor avea si preturile de vanzare cu amanuntul care vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +39%).


52% dintre managerii din acest domeniu apreciaza ca ritmul de crestere nu va fi mai accelerat decat pana acum.


In sectorul de servicii se asteapta mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +19%), dar mai mica in intensitate fata de perioada precedenta (sold conjunctural +31%).


La fel ca si in constructii, managerii din acest sector (85% dintre acestia) considera ca in urmatoarele trei luni, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate.


Situatia economica din sectorul de servicii prezinta o tendinta de crestere (sold conjunctural +19%).
Preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta. Managerii se asteapta la cresteri mai semnificative in domeniul eliminarii deseurilor si a apelor uzate (sold conjunctural +46%), urmate de unitatile care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare (sold conjunctural +44%) si inchirierea masinilor si echipamentelor fara operator (sold conjunctural +36%).


Rezultatele anchetei au fost obtinute in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.547 agenti economici), constructiilor (1.054), comertului cu amanuntul (1.483) si serviciilor (1.093). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.





Sursa: Capital, 30 septembrie 2005