Nu avem în actuala scrisoare de intenţie cu FMI puncte legate de majorarea preţurilor la gaze şi electricitate. Acest lucru se va discuta în luna aprilie când reprezentanţii FMI vor veni la Bucureşti, despre momentul acestor majorări şi în ce cuantum’, a explicat Ialomiţianu.

Referitor la liberalizarea pieţei gazelor şi a energiei electrice, ministrul de Finanţe a precizat că a cerut FMI ca această liberalizare să fie amânată pentru 2015, 2016 sau 2017.

‘FMI solicită să avem o piaţă liberă şi pentru energie şi pentru gaze, iar UE ne spune foarte clar că atunci când s-a semnat Tratatul de aderare aveam obligaţia să liberalizăm preţul la energie şi la gaze. Nu Guvernul Boc a semnat acest tratat, dar există obligaţia prevăzută. Noi ce am cerut, şi eu în calitate de ministru, să amânăm această liberalizare şi să o legăm de o altă decizie a Guvernului Năstase privind privatizarea Petrom, când le-a dat o facilitate să nu modifice nici măcar redevenţele până în 2014. Nu poţi să liberalizezi preţul la gaze atâta timp cât redevenţele nu le poţi modifica. Şi acestea sunt discuţiile pentru amânarea acestei liberalizări, dar am legat liberalizarea şi de criză pentru că populaţia nu poate să suporte această liberalizare. Sunt şi lucruri care vin din trecut şi trebuie să le gestionăm şi sunt de acord cu amânarea acestei liberalizări. Nu sunt de acord cu liberalizarea până nu modificăm redevenţele. Urmează să discutăm cu misiunea din primăvară a FMI. Problema rămâne în discuţie, dar se va discuta momentul când se va face această liberalizare. S-ar putea să se ducă în anul 2015-2017 din moment ce şi poziţia Guvernului este pentru această perioadă’, a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Referitor la majorarea salariilor şi a pensiilor, ministrul de finanţe a reamintit că aceste majorări se vor face numai dacă sunt sustenabile şi în anul 2013.

‘Eu aşa cred că acţionează un guvern responsabil. La sfârşitul trimestrului întâi se va analiza această posibilitate. Aţi văzut că nici domnul Ponta nu s-a mai grăbit să spună: hai să majorăm salariile şi pensiile. Îl văd responsabil. De la PNL, îmi pare rău, am mulţi prieteni acolo, dar vin veşti proaste’, a mai spus ministrul de Finanţe.