Tichetele cadou sunt forma de premiere preferată de majoritatea companiilor. Potrivit studiului citat, primele acordate vor fi 75% sub forma de tichete cadou şi 25% cash. Anul trecut, raportul plăţilor cu cash a fost de 46%, faţă de 54% în tichete cadou. Preferinţa pentru acordarea de tichete cadou este explicată prin posibilitatea ca această cheltuială dă devină deductibilă.

Nici una din firmele participante la studiu nu va acorda primele sub formă de produse proprii. Primele acordate vor fi în suma fixă şi reprezintă 89% din totalul primelor acordate anul trecut. Sumele acordate ca primă au scăzut cu 9%.

Concluziile studiului arată, astfel, o creştere a numărului firmelor  care acordă prime de Paşti, dar o diminuare a  sumelor pe care acestea le oferă angajaţilor. Media primelor acordate anul trecut a fost de aproximativ 305 lei/angajat, în timp ce anul acesta nivelul mediu al primelor va fi sub 230 lei/angajat.

Cele mai mari creşteri se găsesc în domeniul auto. Aici cifrele arată creşere cu aproximativ 22% mai mare decâ media celorlalte domenii analizate. Firmele de producţe se află încea mai bună poziţie din ultimii ani. Unele unele dintre acestea au încheiat restructurări, iar primele se acordă pe baza productivităţii angajaţilor, care a crescut.

Marea majoritate a firmelor preferă anul acesta ca primele să fie acordate sub formă de sumă fixă, de multe ori egală pentru toţi angajaţii, nu în funcţie de salariu.

Studiul realizat de Paylogic, companie specializată în oferirea de servicii profesionale de externalizare a salariilor şi administrare de personal, a folosit informaţii exclusiv de la firme private. Au participat 67 de companii cu 11.487 de angajaţi, din domeniile auto, medical, financiar şi servicii. Firmele participante la studiu au sedii în toată ţara, cu o pondere uşor accentuată pentru firmele din Bucureşti (42%).