Astfel, cei doi brutari din Sri Lanka vor rămâne la brutărie și vor continua să facă pâine pentru localnicii din Ditrău.

Inițial, proprietarul brutăriei se oferise să îi mute pe cei doi din procesul de producție, însă administratorii vin cu alte declarații.

Kollo Katalin care administrează, împreună cu soțul ei, brutăria din Ditrău au declarat pentru Digi24, că a fost vorba despre o „neînțelegere”, deoarece comunicatul a fost scris doar în maghiară, nu și în română. CNCD s-a autosesizat în acest caz.

Deoarece localnicii nu s-au mulțumit cu atât și au cerut ca cei doi singalezi să fie dați afară, patronii brutăriei au decis să îi păstreze pe cei doi brutari din Sri Lanka pe aceeași poziție, spune Katalin.

Brutarii din Sri Lanka rămân în aceeași poziție?

Într-un interviu acordat pentru Digi 24, patronii brutăriei susțin că angajații din Sri Lanka rămân pe aceași poziție.

„Da, ei au fost angajați ca brutari și lucrează ca brutari. Noi, doar pentru liniștea localnicilor, am spus că o să îi punem în altă etapă de producție, că brutăria e mare. Dacă cea mai mare problemă a lor (a localnicilor) e faptul că ei (singalezii) ating pâinea, o să-i putem pune ca ajutor de brutari.

Am propus, pentru liniștirea localnicilor, ca cele două persoane din Sri Lanka să nu mai facă pâine, dar localnici nu s-au liniștit. Vor petiție, vor nu știu ce. De ce să îi trimiți acasă (pe singalezi), dacă ei (localnicii) vor altceva?

Da. Ei (singalezii) sunt în continuare brutari, iar luni vor continua activitatea de acolo unde au fost și până acuma. Ei continuă să lucreze ca brutari, până una alta. Nu îi trimitem acasă”, au declarat patronii.

 

Vin alți angajați din Sri Lanka?

 

În ceea ce privește ideea de a mai angaja cinci lucrători din Sri Lanka și Nepal, patronii s-au hotărât să renunțe. 

Ne-am luat angajamentul să nu îi aducem pe cei 5 angajați – încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal – în cazul în care în următoarele 6 luni vin șase brutari calificați dintre locuitorii comunei. În acest caz, nu mai aducem din Sri Lanka și Nepal.

Noi le dăm șansa asta localnicilor și normal că și pentru noi e mai ușor, dacă găsim brutari dintre locuitori.

Întrebați dacă până în prezent au venit locanlnici din Ditrău să se angajeze, răspunsul a fost unul negativ. 

„Nu au venit până acum. Ei nu sunt mulțumiți de salariile pe care le dăm, nu sunt mulțumiți de comportamentul nostru față de ei, dar acuma, ei (localnicii) zic să plece cele două persoane din Sri Lanka, pentru ca ei (localnicii) să vină să se angajeze la noi. Nu înțeleg”

Care e salariul unui brutar în Ditrău? 

Întrebați despre salariul pe care îl primesc brutarii în Ditrău, patronii susțin că este unul bine plătit.

„Pot să vă zic că angajații noștri sunt plătiți foarte bine. Pot să vă zic asta”.