Reacţie de ultimă din partea MAE, după mesajul transmis de către noul preşedinte al Ungariei, doamna Katalin Novak, aflată în vizită în România.

Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novak, inflamează spiritele în România

Katalin Novak a transmis un mesaj potrivit căruia are ca prioritate să-i reprezinte pe toţi maghiarii, indiferent unde aceştia locuiesc.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a reacţionat imediat, subliniind că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.

MAE l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de acea declaraţie.

„Astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.

În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratatementul preferential acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe.

Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene, atenţionează MAE

În plus, MAE atrage atenţia că declaraţii făcute de preşedintele Ungariei „nu corespund standardelor europene în materie”.

„Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia”, se mai arată în mesajul MAE.

Mesajul postat vineri, 20 mai, de către Katalin Novak pe pagina sa de socializare

„Astăzi m-am întâlnit cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, vicepremier al României.

Ca preşedinte al Ungariei, consider o prioritate să îi reprezint pe toţi maghiarii, întrucât pentru mine nu contează dacă cineva trăieşte în interiorul sau după graniţă.

Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris preşedintele Ungariei pe pagina sa de Facebook.