Bernard Madoff, managerul de investiţii de pe Wall Street condamnat de justiţia americană la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de 65 miliarde dolari, a afirmat, în cadrul primelor declaraţii făcute de la începerea executării sentinţei, că este surprins că nu a fost „prins” mai repede.

Madoff şi-a exprimat remuşcările şi a discutat calm cu doi dintre avocaţii care l-au acţionat în instanţă în numele a câtorva zeci de investitori care au căzut victime schemei Ponzi realizate de acesta.

Cei doi avocaţi din San Francisco l-au vizitat pe Madoff la închisoarea din Carolina de Nord, unde a fost transportat la două săptămâni după ce a pledat „vinovat” în faţa unei instanţe din New York.

„M-am întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi sau agenţi ai Securities and Exchange Commission (Comisia pentru valori mobiliare din Statele Unite), şi de mai multe ori mi-am zis «gata, m-au prins»”, le-a povestit Madoff celor doi avocaţi.

De ce frauda nu a fost descoperită mai devreme?

SEC derulează în prezent o investigaţie completă a cazului Madoff, pentru a determina de ce neregulile nu au fost descoperite mai devreme, în condiţiile în care informaţiile disponibile plasează durata fraudei între 10 şi 20 de ani.

Instituţia a fost criticată sever de victimele fraudei, dar şi de către presă şi opinia publică, pentru că nu a reuşit să depisteze încălcările grave ale legislaţiei şi regulamentului pieţelor financiare prin care Madoff a sustras cele 65 miliarde dolari.

„A fost o vizită extraordinară. El a fost foarte blând, foarte deschis, şi a răspuns calm fiecărei întrebări”, a comentat unul dintre avocaţi, descriind pentru reprezentanţii presei întrevederea de patru ore şi jumătate cu Madoff.

Madoff părea „cuprins de remuşcări”, însă sănătos şi în formă, a adăugat acesta.

„Cred că nu îi place unde a ajuns, însă cu siguranţă nu se plânge”, a mai spus avocatul.

Cei doi avocaţi intenţionează să utilizeze în instanţă informaţiile oferite de Madoff, pentru a încerca să recupereze o parte din pierderile suferite de investitorii care i-au angajat.

SURSA: Mediafax