Pentru cei mai mulţi dintre noii fermierii lupta cu seceta se rezumă la irigaţii. Fără ele, seceta îi ruinează. Dar n-ar trebui să se întâmple așa.Problema cea mai importantă în lupta cu seceta este păstrarea umidităţii solului. Chiar şi în veri secetoase plouă – uneori cantitatea de apă pe metru pătrat fiind chiar foarte mare – din nefericire din pricina căldurii şi a zilelor înşirate de soare puternic apa se evaporă şi pământul se usucă, acceaşi soartă având-o şi irigaţiile.

În lupta cu seceta înainte de a te gândi cum să aduci apa în sol, trebuie să te gândeşti cum să o faci să stea cât mai mult acolo pentru a rămâne la dispoziţia plantei pe care o cultivi.

Pentru asta trebuie să găseşti soluţii pentru a reduce temperatura la nivelul răsadurilor şi pentru a încetini la maximum evaporarea apei din sol.

La nivelul solului se adăugă un strat protector care fie va reflecta lumina soarelui asigurând reducerea temperaturii la nivelul solului, fie va acţiona ca un burete care va absorbi apa împiedecând-o să se evapore direct în aer.