Tocmai când depăşiseră impactul revoltelor din 2011, ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au înregistrat anul trecut o scădere dramatică a rezervărilor turistice după atentatele teroriste care au lovit Tunisia şi Egiptul, care i-au alungat pe numeroşi turişti de pe plaje şi zonele turistice din regiune. În schimb, numărul turiştilor chinezi în Egipt a crescut anul trecut, după ce guvernul de la Cairo a autorizat zborurile charter dinspre China, a declarat ministrul egiptean al Turismului, Hisham Zaazou. Graţie acestei măsuri, numărul turiştilor chinezi în Egipt s-a dublat de la 60.000 în 2014 până la 135.000 în 2015, 'un an în care am avut mult de suferit' a declarat Zaazou la conferinţă organizată cu ocazia Târgului internaţional de Turism de la Madrid, care se încheie duminică.

În luna septembrie a anului trecut un număr de opt turişti mexicani au fost ucişi din greşeală de forţele egiptene de securitate în deşertul occidental. Luna următoare un avion rus cu 224 de pasageri şi membrii ai echipajului s-a prăbuşit în desertul Sinai, după ce a decolat din staţiunea Sharm el-Sheikh. Organizaţia Statul Islamic a revendicat acest atentat iar zeci de mii de turişti străini au rămas izolaţi în staţiunea balneară după ce zborurile lor au fost anulate din motive de securitate.

Pe lângă turiştii chinezi, Egiptul şi-a intensificat şi eforturile de promovare a destinaţiilor sale turistice în Arabia Saudită şi alte ţări din Golful Persic, în ideea de a face mai mult pentru a creşte turismul Intern. Cred că 2016 va fi anul în care turiştii vor reveni atât în Egipt cât şi în regiunea noastră', a concluzionat Hisham Zaazou

La fel ca şi Egiptul, Marocul şi-a intensificat eforturile pentru dezvoltarea turismului intern, pentru a compensa pentru fluctuaţiile de turişti străini, a declarat ministrul marocan al Turismului, Lahcen Haddad. În prezent piaţa internă este responsabilă pentru 33% din activitatea turistică totală a Marocului, în creştere faţă de 25% în 2012. 'Cu cât va creşte turismul intern, cu atât destinaţiile devin mai mature şi mai rezistente deoarece oamenii vor călătorii în propria lor ţară indiferent de ce se va întâmpla' a precizat Lahcen Haddad.

Cu excepţia unui atac împotriva turiştilor comis în 2011 la Marrakesh, cel mai important centru turistic din Maroc, această ţară a cunoscut o perioadă de relativă acalmie în ultimul deceniu. Însă anul trecut sectorul turistic marocan înregistrat o scădere a numărului de vizitatori, după ce în luna iunie 38 de persoane, în principal turişti străini, au fost ucise în Tunisia vecină.

'În perioade dificile industria turistică este menţinută la suprafaţă de turismul intern. Şi noi am neglijat turismul local. Cred că ceea ce ni s-a întâmplat nouă în regiune este un semnal de alarmă' a declarat la rândul său ministrul iordanian al Turismului, Nayef Al-Fayez.

Organizaţia Mondială a Turismului prognozează că numărul turiştilor străini care vor călători în Orientul Mijociu şi Africa de Nord se va tripla pentru a ajunge la 195 de milioane în 2030. Însă preşedintele Organizaţiei Mondiale a Turismului, fostul ministru iordanian al Turismului, Taleb Rifai a avertizat că îmbunătăţirea securităţii şi imaginii regiuni constituie o provocare importantă.
Sursa: Agerpres