Premierul Ludovic Orban, a declarat vineri, la Iaşi, că „iluzia cu testarea în masă este vândută de PSD de la începutul pandemiei”, dar că în acest moment capacitatea de testare la nivelul ţării depăşeşte 40.000 de teste zilnic şi este în creştere.

„Iluzia cu testarea în masă este vândută de PSD de la începutul pandemiei. La ora actuală, testarea se face prin intermediul aparatelor de tip Real Time PCR. Noi am crescut constant, de la câteva sute de diagnostice pe zi, la peste 35.000 de diagnostice, capacitatea instalată în momentul de faţă depăşeşte 40.000 de teste care pot fi efectuate zilnic şi obiectivul nostru este, în continuare, să creştem capacitatea până peste 50.000 de teste zilnice. Sigur că au apărut teste, sisteme de testare care pot fi introduse. Sunt sisteme de testare care deja au intrat în fabricaţie.

Pe de altă parte, ele trebuie să fie acceptate la nivel european, trebuie să aibă precizia în testare solicitată şi mai ales trebuie să se găsească pe o scară mai largă decât putem diagnostica noi astăzi. Orice tip de testare care este validat la nivel european îl vom folosi în măsura în care vom avea capacitatea de a-l achiziţiona, evident, în mod competitiv”, a spus Ludovic Orban în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de festivitatea depunerii jurământului la învestirea în funcţie a noului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.

Totodată, el a mai subliniat faptul că această creştere a capacităţii de testare la nivel naţional „a urmărit nevoia de testare” în rândul populaţiei.

Evoluția cazurilor este monitorizată

În ceea ce privește sistemul folosit pentru a raporta rata de îmbolnăviri la numărul de locuitori, prim-ministrul a afirmat că acest sistem este utilizat şi în alte state, iar pragurile care sunt folosite la nivel naţional pentru evaluare au fost propuse de specialişti.

„Urmărim de cinci luni de zile evoluţia numărului de cazuri. Ăsta e sistemul de testare. Se cumulează numărul de cazuri din ultimele 14 zile pentru a stabili rata de răspândire în comunitate a virusului. Este un sistem pe care nu îl folosim numai noi. Sigur, fiecare ţară a folosit diferite praguri. Noi am folosit pragul 1 la 1.000, 1,5 la 1.000, 3 la 1.000, pe baza, evident, a evaluărilor făcute de specialiştii epidemiologi, infecţionişti. Ei au propus aceste praguri pe care noi le implementăm şi pentru fiecare depăşire de prag luăm un anumit set de măsuri”, a spus Orban.

Ludovic Orban a susţinut că obiectivul principal al guvernului este acela ca viaţa oamenilor să fie cât mai puţin afectată de epidemie.

„Obiectivul nostru este ca toate activităţile, în măsura în care este posibil, să se desfăşoare astfel încât viaţa omului să fie cât mai puţin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre. Sigur că putem să atingem aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituţiilor, tuturor formatorilor de opinie, mass-mediei, primarilor proaspăt aleşi, pentru că respectarea normelor de protecţie sanitară este aceea care poată să permită derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă nivele care să ne impună să luăm decizii restrictive. De altfel, dacă aţi văzut, noi am preferat o abordare să spun nu naţională, ci o abordare locală, o abordare care să ţină cont de nivelul de răspândire a virusului în comunităţi şi măsurile sunt luate în comunităţi locale”, a precizat el.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin