In primavara lui 2002, reprezentantii Ministerului Justitiei spuneau ca noul sediu al Curtii de Apel Bucuresti, fostul magazin universal Junior, ar putea fi gata in iulie 2003. Termenul s-a mutat apoi in 2004, in 2005, urmand ca, acum, data contractuala de predare a obiectivului sa fie 30 aprilie 2006. Data care, cel mai probabil, nu va fi respectata. “Lucrarile pe care le efectuam noi, respectiv instalatia de termo-ventilatie, ar trebui sa fie gata in 15-20 de zile. Insa retelele de curenti slabi, pentru transmisia de voce si date, vor mai dura cam doua luni”, ne-a declarat inginerul-sef Grigore Ivanov, de la Arcom IAEC SA, una dintre firmele subcontractoare ale lucrarii.


Intre timp, s-au schimbat si ocupantii cladirii: Curtea de Apel va functiona de fapt in Palatul de Justitie de pe Splaiul Unirii, in timp ce ex-magazinul va fi ocupat de toate cele opt sectii ale Tribunalului Bucuresti, impreuna cu judecatoriile sectoarelor 2 si 5. si ca tot a venit vorba de Palatul de Justitie, constructia, ridicata in timpul domniei lui Cuza si aflata intr-o stare de degradare avansata, va fi, se pare, inaugurata tot in cursul acestui an, dupa o investitie de peste 30 de milioane de dolari.

Daca in acest caz este vorba, totusi, de consolidarea si renovarea unei cladiri istorice, construite acum aproape 150 de ani, in cazul magazinului Junior, finalizat spre sfarsitul anilor ‘80, dimensiunile sumei investite pentru reconversia cladirii (circa 65 de milioane de lei noi sau aproape 20 de milioane de euro – cam 1.000 de euro pe metrul patrat) sunt greu de inteles. La fel de dificil este de priceput si de ce au fost necesari atat de multi ani pentru finalizarea lucrarilor. Asta cand constructia de la zero sau aproape de la zero a unor blocuri de birouri sau mall-uri dureaza, in general, 12-18 luni si costa cam tot atat, daca nu chiar mai putin.


“Am inceput lucrarile la Bucharest Corporate Center, un bloc de birouri din Piata Buzesti, in ianuarie 2005, cladirea fiind gata in ianuarie 2006. Investitia totala a fost de 18 milioane de euro, la o suprafata construita de 19.000 de metri patrati si o inaltime de 65 de metri”, declara Salih Saginda, general manager Summa Romania. Aceeasi firma a lucrat si la Plaza Romania – pana atunci, ruina unui viitor centru comercial comunist. Aici, lucrarile au durat 14 luni si au costat 45 de milioane de euro, pentru 104.000 metri patrati.


Peste drum de fostul Junior, o alta ctitorie neterminata a epocii comuniste: Biblioteca Nationala. Dupa o perioada in care a fost aproape total abandonat, santierul este din nou animat de o vreme. “Se lucreaza, in special in interior, dar din cauza ca fondurile alocate nu sunt suficiente, ritmul nu este cel pe care ni l-am dori cu totii”, ne dezvaluie Adriana Iftime, director executiv al Patronatului Societatilor din Constructii.


Desi in ultimii ani au inceput sa se imputineze, santierele abandonate din Capitala contribuie inca la uratirea unui peisaj urban si asa degradat. Printre cele mai cunoscute locatii de acest fel se numara Casa Radio, prinsa la mijloc, de ani buni, in jocul unor interese de zeci de milioane de euro, sau blocul neterminat de langa Podul Baneasa. Acesta din urma ar apartine familiei Paunescu, care l-ar fi folosit drept garantie pentru obtinerea unor credite. Nici “Circul Foamei” de la intersectia Caii Rahovei cu soseaua Progresului nu a avut o soarta prea buna: daca “fratii” lui s-au transformat, unul cate unul, in malluri, el va deveni un centru comercial modern cel mai devreme peste un an si jumatate.