Astfel, potrivit ministrului de Interne, aproape 14.000 de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea şi liniştea publică pentru peste 12.300 de lăcaşuri de cult unde vor fi manifestări religioase de Paşte.

În același timp, Lucia Bode a mai subliniat faptul că provocarea pe care o traversează România este una plină de provocări, motv pentru care este nevoie de mobilizarea maximă a autorităților.

Totodată, el a făcut un apel la populație să colaboreze atât cu oamenii legii cât și cu reprezentanții cultelor religioase, pentru a exista o coordonare eficientă în următoarele zile.

“Perioada pe care o traversăm va rămâne plină de provocări, de aceea vă cer mobilizare maximă pentru a gestiona cu succes misiunile care vă sunt încredinţate. Este important să colaboraţi cu autorităţile locale, cu reprezentanţii cultelor religioase, astfel încât să existe o coordonare eficientă şi susţinută pe parcursul acestei săptămâni şi să preîntâmpinăm situaţii critice.

Începând de luni, 26 aprilie, la nivelul structurilor teritoriale sunt în derulare acţiuni de instruire a reprezentanţilor Bisericii, precum şi a operatorilor economici cu privire la prevederile cadrului normativ incident în vederea prevenirii şi limitării răspândirii COVID-19”, a precizat Bode.

Peste 12.000 de Biserici vor fi supravegheate

În același timp, ministrul de Interne a vorbit și despre efectivele care vor acţiune la manifestările religioase de Paşte. El a mai menționat că prezența autorităților din MAI este o componentă preventivă, de a asgirua ordinea publică, motiv pentru care, românii trebuie să trateze cu profesionalism fiecare acțiune operativă.

“Măsurile de ordine şi siguranţă publică, precum şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor vor fi asigurate de către 13.922 de efective ale MAI pentru 12.352 lăcaşe de cult unde sunt preconizate a se desfăşura manifestări religioase la care se estimează că vor participa peste 1,7 milioane de persoane. O foarte bună mobilizare este crucială pentru a depăşi cu bine această perioadă solicitantă. Aşteptările din partea cetăţenilor sunt foarte mari, presiunea căreia trebuie să îi faceţi faţă în context pandemic pe care îl traversăm este în continuare foarte mare.

De aceea, vă solicit să trataţi cu profesionalism şi responsabilitate fiecare acţiune operativă. Prezenţa efectivelor MAI pe teren are în principal o componenteă preventivă, de a asigura protecţia cetăţenilor şi un climat de linişte şi ordine publică”, a transmis Lucian Bode.

Ministrul le-a mai precizat reprezentanţilor MAI să acţioneze cu calm şi profesionist, indiferent de situația în care se află, pentru a nu se pune problema aplicării unor sancțiuni.

“Să nu uitaţi că veţi fi repere pentru cea mai mare parte a cetăţenilor. De aceea, este important să acţionaţi proactiv, responsabil, cu calm şi în mod profesionist. În caz contrar, nu voi ezita să cer sancţionarea celor responsabili”, a mai afirmat Bode.