Luni, la finalul ședinței de Birou Executiv al PNL, în timp ce vorbea despre cazul de la Piteşti, unde un bărbat a murit în urma intervenţiei poliţiştilor, ministrul de Interne, Lucian Bode, a conjugat în mod greșit verbul „a zdruncina”.

„E regretabil ce s-a întâmplat vineri. Pentru mine, ca ministru, orice misiune încheiată tragic e o palmă dată sistemului de ordine și siguranță publică care zdruncinează (forma corectă fiind: zdruncină) încrederea românilor în Poliția Română”.

Lucian Bode: Cei vinovați vor plăti

Ministrul Lucian Bode a dat asigurări că polițiștii implicați vor răspunde pentru faptele lor: „Cei vinovați vor plăti. Un lucru să fie foarte clar: fiecare răspunde pentru faptele sale!”. Doi poliţişti au fost reținuți duminică, după ce raportul medico-legal în cazul bărbatului de 63 de ani care a fost evacuat vineri de la o terasă din Pitești și care a decedat în urma intervenției poliției, a indicat că moartea bărbatului a fost violentă și s-a produs prin asfixiere

Potrivit prim-procurorului Marius Ştefan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, au fost reţinuţi pentru 24 de ore doi agenţi de poliţie, pentru purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. “S-a schimbat încadrarea din ucidere din culpă, cum s-au efectuat cercetări iniţial, în raport şi de probele apărute prin raportul de necropsie, în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a explicat el.

Prrim-procurorul a menţionat că au fost luate în calcul toate probele de până acum, de la cercetarea la faţa locului, imaginile surprinse, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie.

Necropsia arată că moartea a fost una violentă

Şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş, medicul primar de medicină legală Dan Manu, a declarat că bărbatul decedat în urma intervenţiei poliţiştilor de la Piteşti a murit prin asfixiere, moartea lui fiind una violentă. De asemenea, în urma probelor de laborator a rezultat că acesta avea o alcoolemie de peste doi la mie.

“Autopsia a fost făcută în cursul dimineţii de astăzi în baza ordonanţei dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. În urma autopsiei, cu toate procedurile macroscopice, am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism. Cauza imediată de deces a fost asfixiere mecanică, iar ce a cauzat asfixierea mecanică, a fost comprimarea părţilor moi şi a toracelui. Sunt prelevate probe biologice. Ce pot să vă mai spun, laboratorul de toxicologie medico-legală m-a informat că are o alcoolemie de peste doi la mie”, a declarat medicul Dan Manu, duminică, într-o conferinţă de presă.

Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea