Ministerul Sănătății a încălcat legea datelor cu caracter personal când a publicat din greșeală în Monitorul Oficial o listă cu 500 de medici cu tot cu numerele lor de telefon. Ministrul interimar al Sănătății a anunțat că va retrage ordinul și-l va trimite fără anexa în care apare lista cu medici.

De asemenea, premierul României, Florin Cîțu a anunțat că se vor face verificări în acest sens, deoarece această situație ” este o nebunie”, declară prim-ministrul.

Greșeală majoră a Ministerului Sănătății

Este vorba despre un ordin publicat în Monitorul Oficial pe 13 aprilie, în care este actualizată lista experților medicali. Sunt medicii care fac parte din comisiile de malpraxis de la Colegiul Medicilor, atât la nivel central, cât și la nivel județean. Aceste date care au fost publicate sunt numere de telefon și instituțiile în care își desfășoară activitatea.

După ce ordinul a fost publicat, trei zile mai târziu, Ministerul Sănătății a fost notificat cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal. În această situație sunt peste 500 de medici. În acest sens, a fost declanșată și o anchetă internă la nivelul ministerului, pentru a vedea cum s-a ajuns în această situație.

Există și o explicație în această notificare. S-a considerat că lista este asumată în totalitatea datelor comunicate din partea organizațiilor profesionale. Asta înseamnă că așa au fost trimise de către Colegiul medicilor, iar Ministerul Sănătății nu a făcut nicio modificare.

Acum, ministerul încearcă să retragă anexa cu numerele de telefon, iar ordinul să fie actualizat fără aceste informații, potrivit Digi24.

Un nou scandal în Sănătate

Nu este prima gafă făcută de Ministerul Sănătății. Un nou scandal a izbucnit după ce doi secretari de stat ai ministerului nu au publicate pe site-ul ministerului Sănătății declarațiile de avere și interese. Este vorba despre Monica Althamer și Ioana Mihăilă. În cazul secretarului de stat Ioana Mihăilă, aceasta nu are publicat nici măcar CV-ul.

Toate aceste documente ar fi trebuit să fie publicate pe site-ul Ministerului Sănătății de către Direcția Generală Resurse Umane, Structuri și Politici Salariale.