Varianta Omicron a coronavirusului poate evita parțial protecția ce o oferă două doze de vaccin COVID-19 produs de Pfizer și partenerul său BioNTech, a declarat marți șeful de cercetare al unui laborator de la Institutul de Cercetare în Sănătate din Africa de Sud, potrivit Reuters.

Totuși, studiul a arătat că persoanele care au primit două doze de vaccin și au avut o infecție anterioară au fost în cea mai mare parte capabile să neutralizeze varianta, sugerând că dozele booster ale vaccinului ar putea ajuta la prevenirea infecției.

Ce au arătat testele?

Laboratorul a testat 12 persoane care fuseseră vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer/BioNTech, potrivit unui manuscris postat pe site-ul web al laboratorului. Datele preliminare din manuscris nu au fost încă revizuite de colegi. Sângele de la cinci din șase persoane care au fost vaccinate și infectate anterior cu COVID-19 a neutralizat însă varianta Omicron, se arată în manuscris.

„Aceste rezultate sunt mai bune decât mă așteptam. Cu cât ai mai mulți anticorpi, cu atât ai mai multe șanse să fii protejat de Omicron”, a spus Alex Sigal, profesor la Institutul de Cercetare în Sănătate din Africa.

El a adăugat că laboratorul nu a testat varianta Omicron la persoane care au primit o doză booster, deoarece acestea nu sunt încă disponibile în Africa de Sud.

Potrivit documentului, laboratorul a observat o scădere de 41 de ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanți împotriva variantei Omicron. Sigal a spus că este posibil ca cifra să fie ajustată după ce laboratorul său va face mai multe experimente.

În timp ce anticorpii neutralizanți sunt un indicator al răspunsului imun al organismului, oamenii de știință cred că alte tipuri de celule, cum ar fi celulele B și celulele T, sunt, de asemenea, stimulate de vaccinuri și ajută la protejarea împotriva efectelor coronavirusului.

Vaccinul Pfizer, capabil să prevină îmbolnăvirea gravă sau decesul

De asemenea, datele preliminare nu indică faptul că vaccinul este mai puțin capabil să prevină îmbolnăvirea gravă sau decesul. În timp ce testele de laborator sunt în curs, CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat săptămâna trecută: „credem că este probabil ca oamenii să aibă o protecție substanțială împotriva cazurilor severe cauzate de Omicron”.

Varianta Omicron, detectată pentru prima dată în sudul Africii luna trecută, a declanșat îngrijorări la nivel global cu privire la o nouă creștere a infecțiilor, peste două duzini de țări, de la Japonia și până la Statele Unite, raportând cazuri.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o pe 26 noiembrie drept „variantă de îngrijorare”, dar a spus că nu există dovezi care să susțină necesitatea unor noi vaccinuri special concepute împotriva variantei Omicron și numeroaselor sale mutații.