Șeful social-democraților români este un infractor cu antecedente penale. Guvernul lui amenință statul de drept. Penibil pentru social-democrații europeni, scrie prestigiosul săptămânal german „Die Zeit”, într-un articol intitulat „Corupție. De ce este România o problemă pentru social-democrații germani”.

Președintele unuia dintre cele mai de succes partide social-democrate din Europa este condamnat penal. Liviu Dragnea, în vârstă de 56 de ani, este în fruntea Partidului Social Democrat din România (PSD) din octombrie 2015. În aprilie 2016, Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat pentru tentativa de fraudă electorală la doi ani de închisoare cu suspendare.

Alte două procese penale sunt în curs. Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu, falsificarea documentelor, formarea unei organizații criminale, spălarea banilor și fraudă, se arată în articolul din presa germană, citat de G4Media.

Social-democrații români au câștigat, în ciuda condamnării liderului lor, ultimele alegeri parlamentare din 2016 cu peste 45% din voturi. Dragnea nu are voie să devină prim-ministru din cauza cazierului său, dar este considerat omul puternic de la București.

Partidul său numește primul ministru. După alegerile din 2016, guvernul român a emis numeroase legi și ordonanțe de urgență care pun sub semnul întrebării independența sistemului judiciar, se mai arată în articol.